Zondag was de laatste Paasviering in de Laurentiuskerk. Een van de zeven ramen van Pieter van Velzen is al verhuisd.
Zondag was de laatste Paasviering in de Laurentiuskerk. Een van de zeven ramen van Pieter van Velzen is al verhuisd.

Afscheidsconcert als sfeervol vaarwel aan de Laurentiuskerk

WEESP - Wie de Laurentiuskerk nog even in al haar rooms-katholieke glorie wil meemaken, krijgt komend weekend de laatste kans. Vrijdagavond organiseert de parochie een afscheidsconcert en zondag is definitief de laatste eucharistieviering. Twee gelegenheden waarvoor alle Weespers zijn uitgenodigd. Daarna gaan de deuren van de kerk voorgoed dicht. Een waardig afscheid van een gebouw, waarvan zo veel gehouden is.

door Ruth van Kessel

Met weemoed bereidt de rooms-katholieke parochie zich voor op het naderend afscheid van hun geliefde Laurentiuskerk. Onafwendbaar. Een afscheid waar niet lichtvoetig is over nagedacht. Jaren is er gewikt en gewogen. Wat te doen met het kerkgebouw aan de Herengracht, waarvan het fundament letterlijk in elkaar zakt? Een kerkgebouw dat ook zonder dat gegeven, te groot en te kostbaar is voor een krimpende katholieke parochie? Een kerkgebouw dat niet warm te stoken is zonder ingenieuze verwarmingstechnieken? Nee, over de wijsheid van het besluit om er met de parochie uit te trekken bestaat geen twijfel. Maar ook wijze besluiten doen soms pijn. Hoe positief de toekomst er ook uitziet met een aantrekkelijk kerkgebouw aan de Troelstralaan als nieuw onderkomen. Een gesprek met vicevoorzitter Gerard Tijssen en secretaris Arnold Pronk van het kerkbestuur aan de vooravond van het vertrek uit de Laurentiuskerk.

Een onafwendbaar afscheid?
"Ja, het kan niet anders. Daarom verlaten we ook met een positief gevoel de Laurentiuskerk. Blij met wat we hebben gehad en nu weer vooruit. Op naar een mooie toekomst in het kerkgebouw, waar voorheen de Apostolische gemeente huisde. We zijn al zo lang bezig met dit project dat we er als kerkbestuur zijn ingegroeid, maar voor parochianen die minder ver zijn, zal de stap groot zijn. Al is het wel een stap die we met alle parochianen samen hebben genomen. Niemand vindt het leuk, maar het begrip is er."

Een kerk met veel herinneringen?
"De H. Laurentiuskerk stamt uit 1875 en is dus bijna 140 jaar oud. Katholieken hebben in dit gebouw hun emoties liggen: familiegebeurtenissen als dopen, uitvaarten en bruiloften. Als katholiek ben je met de kerk opgegroeid en vergroeid, het maakt deel uit van je leven. Daarom gaat het ons zo aan het hart dit gebouw te moeten sluiten. Aan de andere kant zijn we nu verlost van de zorg en de bouwkundige staat van het gebouw en komt er meer tijd voor parochianen."

Is de kerk aan de Troelstralaan klaar voor de komst van de parochianen?
"We hebben druk verbouwd en het is prachtig geworden. De vloer van de kerkzaal hebben we recht gemaakt en een trap naar het balkon hebben we verlegd. Hierdoor ontstond er ruimte voor een kapel, direct aansluitend aan de kerkzaal. We zijn er heel tevreden over. We denken dat leden van de Apostolische Gemeenschap hun ogen zullen uitkijken, als ze zien hoe hun kerk is veranderd."

'We zijn blij met wat we hebben gehad en nu willen we weer vooruit'

Voelt het al als een nieuw thuis?
"Dat gaat het wel worden. Vanuit de Laurentiuskerk nemen we elementen mee die we verwerken in de kerkzaal. Ook een van de zeven ramen van Pieter van Velzen heeft een mooi plekje gekregen in de kerk. We hopen dat hierdoor de parochie zich snel thuis zal voelen."

En de Laurentiuskerk?
"Tja, we hopen dat het gebouw een mooie bestemming zal krijgen. Het bisdom, projectontwikkelaars, de gemeente, de Weesper bevolking, iedereen is er mee bezig. Als parochie nemen we afscheid, nu zijn anderen aan zet om het gebouw om te zetten naar iets voor de toekomst. We hopen dat dit lukt."