MixCity speelt 'Friend'.
MixCity speelt 'Friend'. Foto:

Jongerentheatergroep MixCity speelt 'Friend'

WEESP - Vanavond is het zover: de première van de voorstelling 'Friend' door de jongerengroep MixCity. Het stuk gaat over vriendschap in het digitale tijdperk: een omgeving van liken, delen, reageren, jezelf elk moment van de dag promoten.

door Luca Krijgsman

De jongerentheatergroep MixCity is een groep van 13 jongeren tussen de 13 en de 16 jaar oud. Elk jaar maken ze een voorstelling over een actueel thema. Het stuk is gebaseerd op teksten en ideeën van de spelers, wat heeft geleid tot een brutale voorstelling waarin het talent en de eigenheid van de spelers naar voren komen.

"'Friend' lijkt op Facebook. Het heeft geen kop en geen staart. Geen verhaal. Er zijn veel uitroeptekens en weinig punten. Mensen komen en gaan, checken elkaars profiel steeds weer opnieuw", zo verklapt de flyer. De voorstelling gaat over de nieuwe generatie M. De 'M' staat voor millenium, media en marketing. Deze generatie brengt een groot deel van hun tijd door in een virtuele omgeving. Wat betekent het begrip vriendschap eigenlijk voor deze generatie?
De regie is in handen van Maartje Ghijsen en haar assistente Anne Stoop. Ghijsens werkwijze wordt gekenmerkt door een eigentijdse visie op theater en spel. Beide dames hebben een voorliefde voor de schrijver Oscar van Woensel en hebben stukjes van zijn toneeltuk 'Blaat' in deze voorstelling verwerkt.

De voorstelling is in de City op woensdag 23 april en vrijdag 25 april om 20.00. Op zondag 27 april zijn er twee voorstellingen: om 14.30 en 20.00 uur. Kaarten zijn te koop via wesopa.nl en bij kinderboekhandel De Kleine Prins.