Uiteindelijk moet de gemeente iets doen, zo waarschuwen ambtenaren. De veiligheid komt in het geding.
Uiteindelijk moet de gemeente iets doen, zo waarschuwen ambtenaren. De veiligheid komt in het geding. Foto: Christian Pfeiffer

Pappen en nathouden
aan de Keverdijk

WEESP - De Keverdijk is in slechte staat. Ondanks jaarlijks onderhoud holt de weg achteruit. Geld om er echt wat aan te doen is er niet. Ambtenaren vragen om een duidelijk toekomstplan voor de polderweg.

door Christian Pfeiffer

Iedereen die er wel eens overheen rijdt met de auto herkent het meteen. Het is hobbelen door de polder tussen Weesp en Muiderberg. Wie pech heeft rijdt zelfs achter naast elkaar rijdende fieters aan en moet constant stilstaan voor tegemoetkomend verkeer. De Keverdijk is in slechte staat. Een gevolg van een reeks beslissingen uit het verleden. Het liefst zou de afdeling Stadsbeheer de polderweg eens flink onder handen nemen, maar daar is eigenlijk geen geld voor.

Onderhoud
"We voeren elk jaar onderhoud uit aan de weg. Dat is niet gebruikelijk", zo stelt Stadsbeheer in een notitie aan de gemeenteraad. "De oorzaak van de schade moet worden gezocht in een combinatie van factoren: de veroudering van de asfaltconstructie, het plaatselijk verzakken van het dijklichaam en het stukrijden door passerend verkeer." Omdat er elk jaar steeds nieuw asfalt op de weg wordt gelegd, wordt de rijbaan steeds dikker en neemt het gewicht steeds verder toe waardoor de weg steeds harder verzakt.

Intensiever
Wat is de reden ervan? De gemeente moet hiervoor de hand in eigen boezem steken. "Tot begin jaren tachtig was de Keverdijk afgesloten voor doorgaand verkeer en was alleen bedoeld als ontsluitingsweg voor bestemmingsverkeer. Na de openstelling van de weg is de intensiteit ongemerkt toegenomen", zo legt Stadsbeheer uit in het stuk. "Minstens zo belangrijk is de gemeentelijke keuze om groter en intensiever gebruik van bedrijven rond de Keverdijk toe te staan." Door steeds grotere bedrijven toe te staan zonder oog te hebben voor de ontoereikende infrastructuur is de Keverdijk onder enorme druk komen te staan.

Hoe nu verder? Stadsbeheer vraagt de gemeenteraad om voor eens en altijd een goede visie voor de weg op te stellen. Zo kan er de komende jaren duidelijk beleid worden gemaakt rondom de investeringen voor de weg. Er zijn drie opties, zo stellen de ambtenaren.

Elk jaar onderhoud aan de weg. Dat is niet normaal

Optie één
De eerste, en goedkoopste, optie is om jaarlijks kleine herstelwerkzaamheden aan de Keverdijk te blijven uitvoeren. Zo gaat het al jaren, maar door bezuinigingen is geld hiervoor steeds moeilijker te vinden.

Optie twee
De tweede optie is om 'een grootschalige reconstructie' van de Keverdijk toe te passen. Zoals bij de Hogeweyselaan nu. Dat kost naar verwachting 3,5 miljoen euro en daarmee wordt de weg vanaf de basis opnieuw opgebouwd. Een onverstandige keuze, zo zegt Stadsbeheer bij voorbaat al. "Gezien het huidige weggedrag en het gebruik geeft dit weinig hoop. In feit dus een heel erg dure optie met bedenkelijk resultaat", zo schrijven de ambtenaren.

Derde optie
Het mooiste is de derde optie. De Keverdijk wordt opgewaardeerd tot volwaardige weg. Dit moet onderdeel zijn van een grotere visie op de Keverdijkse polder.

"Gezien de eerdere gemeentelijke keuze om groter en intensiever gebruik rond de Keverdijk toe te staan, zou een aanpassing een logisch gevolg zijn." De weg moet dan wel een stuk breder worden, zoals de 's-Gravelandseweg nu is. "Het verkeer kan dan veilig afwikkelen en bermschade blijft binnen de perken. Grootschalige grondverwerving en kostbare werkzaamheden zijn daarbij onvermijdelijk." Een hele nieuwe weg dus.

Pappen en nathouden
De ogen kunnen onmogelijk worden gesloten voor de gevolgen voor de bereikbaarheid van bedrijven en bewoners en de veiligheid aan de Keverdijk, zo waarschuwt Stadsbeheer. Voorlopig kan er echter nog wel worden volstaan met pappen en nathouden en zullen automobilisten moeten accepteren dat ze door de polder moeten voorthobbelen.
Voor groter onderhoud aan de weg zal dan wel af en toe wat extra geld op tafel moeten komen.

2008: Cementwagen zakt van de weg af aan de Keverdijk. Te zwaar voor de weg.