Advies: Weesp moet zich richten op fusie Hilversum

WEESP - Had Weesp eindelijk lekker de wind onder samenwerking in de regio, verschijnt er een zwaarwegend advies om terug te gaan naar af. Het komt erop neer dat Weesp en Wijdemeren terug de regio in moeten om samen te werken en uiteindelijk te fuseren met Hilversum.

door André Verheul

Na acht jaar trekken aan een dood Goois fusiepaard, zette Weesp vorig jaar in een handomdraai een tot nu toe vlot draaiende gemeentelijke samenwerking op poten met Wijdemeren en Stichtse Vecht. Maar de bestuurskracht in de regio is nog lang niet op peil. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gaven Hannie te Grotenhuis (adviseur) en Geert Jansen (oud-CvdK in Overijssel) de opdracht een 'verdiepende verkenning' te doen naar de scenario's op middellange termijn. Eén van de zeven aanbevelingen sloeg in Weesp in als een bom. "De samenwerking van Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp wordt niet geïntensiveerd. Wijdemeren en Weesp versterken hun bestuurskracht door intensieve samenwerking met Hilversum."

Te Grotenhuis en Jansen stellen dat de samenwerking met het Utrechtse Stichtse Vecht onlogisch en op termijn onhandig en onwenselijk is. Bovendien verzwakt het de regio Gooi en Vechtstreek, terwijl die juist dringend versterking nodig heeft. Aansluiting van Weesp en Wijdemeren bij Hilversum is dan ook veel beter, vinden de adviseurs. Dat Weesp en Wijdemeren slechte ervaringen hebben met Hilversum en het gewest Gooi en Vechtstreek, lossen ze op met een volgende aanbeveling: Hilversum moet zijn best doen wat van die samenwerking te maken. De reactie vanuit de Weesper politiek is er een vol verbazing en afkeer. 'Het gaat eindelijk goed, waarom zouden we daarmee stoppen?' en 'Wat moeten we met Hilversum? We zijn er met onze sociale dienst gelukkig net weg'.
Lees verder op pagina 3