Dodenherdenking bij monument aan de Ossenmarkt.
Dodenherdenking bij monument aan de Ossenmarkt. Foto: Ruth van Kessel

Verzetsverleden van broers fungeert als kompas in het leven van Kees Sietsma

WEESP – Als kind van de oorlog weet voormalig commissaris van politie Kees Sietsma wat het is om keuzes te maken in het leven. Wat doe je als je ziet dat andere mensen onrecht wordt aangedaan? Met de lezing die hij houdt tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk hoopt de Weesper anderen te inspireren.

door Ruth van Kessel

Bij zijn geboorte op 11 maart 1945 kreeg Kees Sietsma drie doopnamen mee: Hein, Henk en Jan, de namen van zijn drie broers die in die tijd waren gearresteerd wegens verzetsactiviteiten en op transport waren gesteld naar Duitsland. Zijn ouders verkeerden in grote onzekerheid. Later bleek dat oudste broer Jan al in januari 1945 in Dachau was overleden en Hein 18 dagen na Kees' geboorte stierf in Ziegenhain. Henk overleefde de oorlog, maar leed zijn hele leven onder zijn oorlogsverleden. Kees Sietsma draagt de namen van zijn broers met trots, maar het heeft hem er wel toe gebracht dat hij gekozen heeft voor een beroep waarin hij een rol kan spelen op de scheidslijn tussen recht en onrecht. Hij voelt het als een morele plicht het verhaal van zijn broers door te geven aan volgende generaties. Sietsma: "Niet om hen neer te zetten als verzetshelden, maar als illustratie dat mensen in situaties voor morele keuzes kunnen komen te staan. Niet alleen toen, maar nu nog steeds. In conflictsituaties, maar ook in het kleine leven van alledag. Wat doe jij?"
Kees Sietsma was commissaris van politie te Amsterdam van 1966 tot 1988. In deze functie had hij de leiding over grootschalige onderzoeken als moordzaken, terroristische aanslagen en georganiseerde misdaad. Ook was hij destijds betrokken bij het onderzoek naar de ontvoering van Freddie Heineken. In 1988 stapte hij over naar het bedrijfsleven om wereldwijd burgers en ondernemers te adviseren in kwesties als afpersing en bedreiging. Sinds 2005 heeft hij een adviesbureau op het gebied van veiligheid en crisismanagement. Sietsma woont sinds 1993 in Weesp.

Programma herdenking 4 mei
19.15 uur: Stille tocht naar monument aan de Ossenmarkt.
Rond 19.25 uur: Programma bij het monument met muziek door het Saxofoonkwartet, een rap door Jesse Schilder, liederen door 'Vrouwen van Weesp' en het Weesper Gemengd Koor, een gedicht voorgedragen door Corry Alberts, een toespraak door Petra Bouwman, twee minuten stilte, het zingen van het Wilhelmus en het defilé langs het monument.
20.45 uur: Herdenking in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat met de lezing van Kees Sietsma: 'Zoeken naar evenwicht tussen de machtigen en de machtelozen'.