Festivals moeten klanten in Weesp houden

WEESP - De binnenstadondernemers timmeren aan de weg. De ene na de andere activiteit wordt uit de grond gestampt om de Weesper klant in Weesp te houden. Er valt de komende maanden van alles te beleven in het centrum.

door Marieke van Veen

De eerstvolgende activiteit gaat aanstaande vrijdag al van start. Het gaat om een grote moederdagactie die maar liefst tachtig moeders blij moet maken en voor reuring op straat moet zorgen.

Bij een kleine zestig ondernemers (zowel winkels als horeca) krijgen klanten bij besteding vanaf tien euro een bon die ter plekke ingevuld en ingeleverd dient te worden. Martin Boer van restaurant De Gelagkamer: "Onder alle bonnen die donderdag 8 mei binnen zijn, worden tachtig portrettekeningen verloot. De winnaars krijgen de volgende dag bericht waar en wanneer ze verwacht worden."

Op zaterdag 10 mei komen er in de binnenstad twee tenten te staan waar de portretten door sneltekenaars worden gemaakt. "Voor het publiek ook leuk om naar te kijken natuurlijk. We verwachten dat de winnaars vooral hun kinderen zullen laten tekenen, zodat de portretten op Moederdag zelf (zondag 11 mei) als cadeautje bij de moeders terechtkomen. Maar natuurlijk mag iedereen meedoen."

Vervolgens is er zondag 25 mei weer een wijnproeverij tijdens de koopzondag. In tien speciaalzaken kunnen deelnemers wijnen proeven en beoordelen. Dat is op zich al een feest, maar er is ook nog eens een etentje mee te winnen. Zaterdag 7 juni is het Luilak en dat wordt door de Weesper winkeliers gevierd met de Vroege Vogel Actie. Klanten die hun wekker voor zessen zetten, worden hiervoor beloond met kortingen, aanbiedingen, gratis koffie en vaak ook wat lekkers. Zaterdag 28 juni is het Lappendag. De winkeliers in de binnenstad richten voor hun winkel een kraam in zodat er een braderie-achtige sfeer ontstaat.

Ook het culinaire straattheaterfestival Tortellini krijgt een vervolg. Een hele maand lang zelfs. "In september willen we ieder weekend zo'n tour gaan doen", vertelt Karin Wesselman van de gelijknamige kledingzaak. "Geen Italiaans thema dit jaar, de Weesper binnenstad en haar ondernemers staan dit keer centraal. Regisseurs Maartje Ghijsen en Lenne Koning werken momenteel aan het script. Het wordt sowieso een tour door de stad, hopelijk weer gecombineerd met een diner. Iedereen was vorig jaar zo enthousiast, we moesten wel weer wat doen. Er kan dit keer per voorstelling wel minder publiek mee, maar omdat er meerdere voorstellingen en data zijn, hoeft niemand het te missen."