'Vrouwen op weg' tijdens de optocht van Weesp 650 in 2005. Tweede van links is Geertje Verhoef.
'Vrouwen op weg' tijdens de optocht van Weesp 650 in 2005. Tweede van links is Geertje Verhoef.

Ze breien nog wel, maar niet meer voor de armen

WEESP – Maaltijden koken voor arme gezinnen doen ze niet meer, maar wel zijn ze het hele jaar door nog druk met breien en andere creatieve handenarbeid. Vrouwenvereniging 'Protestante vrouwen op weg' financiert met de opbrengst van hun producten allerlei projecten ten bate van de Grote Kerk en andere goede doelen. En dat al 85 jaar.

door Ruth van Kessel

Nu er elke vijf jaar wel een feestje te vieren valt met de steeds ouder wordende leden van 'Vrouwen op weg' zoals ze zich sinds de fusie het liefst noemen, wordt het respectabele 85-jarig jubileum bescheiden gevierd. Wel nodigt de vrouwenvereniging voor deze gelegenheid op hun maandelijkse bijeenkomst in mei een bijzondere schilderes uit: Anneke Kaai. Zij staat landelijk bekend om haar schilderijen van 'vrouwen uit de Bijbel' en houdt daar een presentatie over op 12 mei in het Lichthuis. Iedereen is welkom. Aanvang 19.45 uur.

Een gesprek met voorzitter Tini van Bodegraven en Geertje Verhoef, beiden lid sinds respectievelijk de jaren 80 en 70, levert veel goede herinneringen op. In 1929 richtte een aantal vrouwen met steun van de diaconie van de Grote Kerk een club op met als doel arme gezinnen te helpen in de toen heersende crisis. Zij noemden zich 'Hervormde Vrouwenvereniging Hulpverlening' en een grote groep vrouwen kookte maaltijden voor arme gezinnen. Als ze deze gezinnen een maal per week bezochten, namen ze meteen het verstelwerk mee en naaiden nieuwe kleding. De kosten werden betaald door de diaconie van de Hervormde Kerk. Dat ging zo door tot na de tweede wereldoorlog, toen Nederland het beter kreeg en crisishulp minder noodzakelijk werd. Van Bodegraven: "Dat was het moment dat de vrouwenvereniging haar doelstelling veranderde en het financieel bijdragen aan het onderhoud van de Grote Kerk de hoofdmoot werd. Later hebben we dat verbreed tot projecten en hebben wij bijvoorbeeld onlangs de renovatie van de vier rouwborden bekostigd. Het was ons initiatief om deze weer in ere te herstellen en terug te hangen in de kerk." Maaltijden worden er niet meer gekookt sinds 1948, maar wel gaan de dames door met sokken breien – nog steeds erg in trek bij Weesper boeren – en werken ze het hele jaar door thuis aan producten om te verkopen op de bazaar in november. Verhoef: "Met dit geld hebben we veel mooie dingen kunnen doen in Weesp en daarbuiten. Op onze verenigingsavonden hebben we sprekers met interessante onderwerpen. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen loopt echter op. In onze hoogtijdagen waren er 300 leden, nu zijn dat er nog 135, waarvan vijftig actief. Nieuwe aanwas is zeker welkom."