Irene Moors (rechts)  roept Guido, Simon, Eva en Eva uit tot winnaar van Weesp Got Talent. Ruby (links) werd tweede.
Irene Moors (rechts) roept Guido, Simon, Eva en Eva uit tot winnaar van Weesp Got Talent. Ruby (links) werd tweede. Foto: Marieke van Veen

Guido, Simon, Eva en Eva winnen eerste editie Weesp Got Talent

WEESP - Toen Irene Moors afgelopen vrijdag de winnaar van Weesp got Talent bekend ging maken, zaten Guido, Simon, Eva en Eva al bijna voor Broken Strings te klappen. Groot was de verrassing toen ze hun eigen namen hoorden. "Nooit gedacht dat wij zouden winnen", vertelt Guido Hoek (op de foto de derde van links) die een paar dagen later nog steeds op een roze wolk zit. "We wilden eigenlijk alleen maar een mooi nummer neerzetten."

door Marieke van Veen

De overwinning kwam als een grote verrassing?
"We hebben geen moment gedacht dat we serieus een kans maakten. De concurrentie was zo groot. Bij de voorbereidingen besloten we daarom gewoon een heel mooi nummer neer te zetten, daarop lag voor ons de focus."

Waar kennen jullie elkaar van?
"Eva van Drie en Simon Akkerman ken ik van het Vechtstede College. We zaten ook bij het Vechtstede Theater. Eva Smit ken ik van Zone 1380, de theaterschool die ook Weesp Got Talent organiseert. We maken allemaal al langer muziek, maar nog niet zo lang samen."

Vandaar dat er geen bandnaam is?
"Inderdaad. Maar nu we gewonnen hebben en graag samen meer willen doen, is dat wel iets waar we over na gaan denken."

Jullie gaan samen verder?
"Nou, het smaakt in ieder geval naar meer. We hebben gewonnen vanwege ons samenspel en de harmonie in onze stemmen. Het zou raar zijn om het hier dan maar bij te laten. Het lijkt me te gek om op een mooie dag op straat in Amsterdam te spelen. Op de Dam bijvoorbeeld of op de Noordermarkt. En dat mensen dan zo geraakt worden dat ze blijven staan om te luisteren."

Wie had je zelf ingeschat als grote kanshebber?
"De rockband Broken Strings. Ze zijn steengoed, schrijven hun eigen materiaal en hebben veel ervaring. Fantastisch dat wij hebben gewonnen, maar het was meer dan prima geweest als Broken Strings er met de hoofdprijs vandoor was gegaan."

Guido: samen met Simon, Eva en Eva valt alles op zijn plek

En welk optreden heeft je verrast?
"Janneke de Groot. In de voorronde zong ze in een mooie jurk 'Make You Feel My Love' van Adele en nu deed ze kleinkunst, 'Zeur niet', geschreven door Annie M.G. Schmidt. Dat had ik even niet zien aankomen, ik vond dat ze het heel goed deed. Ik heb van alle optredens genoten trouwens. Wat een superinitiatief van Zone 1380 is dit."

Je hebt ook solo meegedaan aan een voorronde. Dat was niet goed genoeg voor de finale, doet dat nog pijn?
"Helemaal niet. Het leerde me dat ik niet muziek wil maken in mijn eentje, in het juiste gezelschap kom ik veel meer tot mijn recht. Zeker samen met Simon, Eva en Eva, dan valt alles op zijn plek."

Doe je volgende keer weer mee?
"Dan ben ik officieel geen inwoner van Weesp meer en dat is een voorwaarde voor deelname. Ik begin eind deze zomer aan de toneelacademie van Maastricht en verhuis ook die kant op."

Huh? Geen rockacademie voor jou?
"Ik maak ontzettend graag muziek, maar mijn hart ligt bij het theater. Toen Zone 1380 de deuren opende in Weesp ben ik daar meteen lessen gaan volgen. Dat heeft me zoveel gebracht. Zonder hun geweldige coaching en begeleiding zou ik nooit op de toneelacademie zijn aangenomen."

De hoofdprijs was 500 euro. Wat gaan jullie daarmee doen?
'Niet specifieks, we verdelen het. Ik ben straks een arme student die elke euro goed kan gebruiken."