Op de nieuwe Nieuwstad is meer ruimte voor de voetganger, de automobilist moet zich schikken.
Op de nieuwe Nieuwstad is meer ruimte voor de voetganger, de automobilist moet zich schikken. Foto: Christian Pfeiffer

Nieuwe Nieuwstad is overlast waard

WEESP - De herinrichting van de Nieuwstad schiet op. Het verschil met een jaar geleden kan niet groter: het is een heel andere straat. Weespers en winkeliers reageren ondanks de overlast positief.

door Christian Pfeiffer

De ruimte en het strakke straatbeeld, dat zijn meteen de punten die Fons Plukker van de BoekenArk opnoemt als hij over de Nieuwstad uitkijkt. Voor zijn deur is de stoep meer dan verdubbeld. Een simpel stoeprandje is de afscheiding met de rijbaan waar straks de auto's voorbijkruipen. Met gepaste snelheid, zo is het idee. De smalle rijbaan zorgt ervoor dat automobilisten het wel uit hun hoofd laten om harder dan 30 kilometer per uur te rijden. Voetganger, fietser en automobilsit zullen straks aan die nieuwe situatie moeten wennen, maar niemand verwacht daar problemen mee. Die brede stoep komt Plukker goed uit, voorheen was het wel eens dringen met kinderwagens en fietsen voor zijn deur. "Straks als er weer bomen komen, is het helemaal af."

Eind februari ging de schop de grond in aan de Nieuwstad. Voor ruim een half miljoen euro wordt de straat verspijkerd volgens de nieuwste richtlijnen van de gemeente. De Nieuwstad is straks het voorbeeld voor andere straten in het centrum. Luxe, met oog voor de historische panden. Dus geen lichtgrijze betonklinkers in de weg, maar rode steentjes. Geen rode prullenbakken en blauwe banken, maar keurig op elkaar afgestemd groen meubilair. Uiteindelijk moeten meer straten in het centrum er straks zo uit komen te zien.

Bezoekers reageren positief. Mevrouw De Boer uit Muiden doet al jaren haar boodschappen in Weesp en is aangenaam verrast. "Het is zo ruim geworden. Ik vind het mooi. En nu de bomen weg zijn, zie ik eindelijk die mooie gevels." Zij doelt daarmee op de tientallen kastanjes die eind 2013 zijn gekapt. Dat had niks met de herinrichting te maken, maar het viel samen. Diezelfde kastanjes worden door anderen nog erg gemist. Meneer Stevens uit Weesp reageert op straat: "Dat blijf ik jammer vinden, van die mooie kastanjes. Maar de straat zelf wordt er mooier op."

Ondernemers aan de Nieuwstad merken wel aan de klandizie dat de straat openligt. Maar ze hebben maatregelen genomen. Bob van Rheenen van DIO Drogisterij vindt de nieuwe Nieuwstad mooi, maar het tijdstip van de herinrichting wat ongelukkig. "We zitten in een crisis, en komen er ook nog eens minder klanten omdat de straat openligt. Ik kan moeilijk ineens mijn personeel op vakantie sturen." Hij kijkt uit naar het moment dat het werk klaar is. "Ik wacht af en kijk de kat even uit de boom. Ik weet nog niet helemaal wat ik van de herinrichting vind."

'Ik blijf het jammer vinden, van die kastanjes'

Nog een paar weken en dan is de Nieuwstad klaar. Volgende week wordt begonnen aan het stuk van de Breedstraat tot aan de Achtergracht. De winkeliers zijn van plan om samen met de bewoners een feestje te geven als de nieuwe bomen zijn geplant.

De aannemer is bijna bij de Breedstraat, die volgende week aan de beurt is.