Nieuwbouw in de Bloemendalerpolder: het laatste woord is er nog niet over gesproken.
Nieuwbouw in de Bloemendalerpolder: het laatste woord is er nog niet over gesproken. Foto: Christian Pfeiffer

PvdA wil sleutelen aan polder

WEESP - Er kunnen wel degelijk meer goedkope huizen in de Bloemendalerpolder worden gebouwd. Waar een wil is, is een weg, zo betoogt fractievoorzitter Duncan Borst van de PvdA. Samen met coalitiepartners WSP en GroenLinks gaat hij zich daarvoor inzetten.

door Christian Pfeiffer

De discussie begon een week geleden. Vertrekkend wethouder Jean van der Hoeven (CDA) reageerde in het WeesperNieuws op de wens van PvdA en GroenLinks om meer goedkope huizen in de nieuwe wijk Bloemendalerpolder (max 2750 huizen) te kunnen bouwen dan de nu afgesproken tien procent. Onder goedkope huizen wordt verstaan: voor personen met lagere inkomens en een VON-prijs van maximaal € 265.000,- of een woning met vergelijkbare huurprijs qua woonlasten. Dat komt neer op 235 tot 275 woningen voor starters en anderen met lagere inkomens.

"Onmogelijk", zei wethouder Jean van der Hoeven vorige week in het WeesperNieuws. "Het contract met alle betrokkenen is in beton gegoten."

Niet onmogelijk
De PvdA denkt daar anders over. "Er is nog geen woning gebouwd, dus onmogelijk is het zeker niet en wat nu misschien niet kan, kan wellicht over een paar jaar wel", zo reageert PvdA'er Duncan Borst. "De vorige coalitie van VVD, CDA en D66 wilde alleen dure woningen bouwen in de Bloemendalerpolder. Ze waren van mening dat er in verhouding te veel mensen met een laag inkomen in Weesp wonen." Een mening die wordt onderschreven door de Woonvisie, gebaseerd op recent marktonderzoek. Het doel van de Woonvisie is om de situatie op de woningmarkt in Weesp goed in kaart te brengen, om vervolgens het beleid aan te passen op de wensen van de woningzoekenden.

Maar die Woonvisie deugt niet, zo roept de PvdA. "De Woonvisie is opgesteld door de vorige coalitie en PvdA, GroenLinks en de WSP zijn het niet eens met de conclusies en daarom wil ik die conclusies ook aanpassen", vervolgt Borst. "Met de feiten zijn we het grotendeels eens, er staat bijvoorbeeld in dat veel Weespers op zoek zijn naar een woning onder de 250.000 euro. Laten we dan vooral zorgen dat er voor jongeren en jonge gezinnen die willen doorstromen voldoende woningen onder de 250.000 euro worden gebouwd." Dat staat haaks op wat in de door de gemeenteraad aangenomen Woonvisie staat: namelijk dat er in Weesp voldoende woningen voor deze doelgroep zijn, maar er doorstroming op gang moet komen door juist in een segment hoger te bouwen.

'De Woonvisie deugt niet,conclusies zijn verkeerd'

Borst bestrijdt dat allemaal. "Dat 90% van de woningen in de Bloemendalerpolder meer dan 265.000 euro zullen kosten is volgens ons niet nodig en niet goed voor Weesp. Het hoeft echt geen miljoenen extra te kosten om daar meer betaalbare woningen te realiseren. We kunnen meer woningen bouwen dan de afgesproken 2750, er kan minder groen gerealiseerd worden of we kunnen hoger bouwen dan maximaal drie of vier bouwlagen", zo rekent het kersverse PvdA-raadslid.

Heel Weesp
Een idee waar GroenLinks-fractievoorzitter Max van Dorth zich wel in kan vinden. "Ik weet dat er afspraken zijn gemaakt over de Bloemendalerpolder. Maar er is misschien toch nog te praten met de ontwikkelaars. Onze slogan in de verkiezingen was om minimaal 30 procent betaalbare huizen in Weesp te houden. Niet alleen de Bloemendalerpolder dus, maar we moeten naar heel Weesp kijken. Kan het niet in de polder, dan is er misschien ergens anders plek."