Burgemeester Van Bochove.
Burgemeester Van Bochove.

Verbolgen over Hilversum

WEESP - Burgemeester Bas Jan van Bochove van Weesp heeft geen goed woord over voor de recente aanbevelingen om Weesp gemeentelijk te laten samenwerken met Hilversum. "Ik ben verbaasd en ja, ook wel verbolgen."

door André Verheul

De kritiek van de waarnemend CDA-burgemeester richt zich op twee zaken. Ten eerste raakt Weesp net op stoom in de gemeentelijke samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht. Ten tweede ervaart Weesp Hilversum als een onprettige samenwerkingspartner.

De aanbeveling om Weesp, samen met Wijdemeren, te laten samenwerken en op termijn te laten fuseren met Hilversum komt uit een rapport van twee bestuursadviseurs, gemaakt in opdracht van de provincie Noord-Holland dat eind vorige maand verscheen.

Koudwatervrees
In het rapport staat dat de samenwerking met Stichtse Vecht op termijn onwenselijk is vanwege het feit dat die gemeente in een andere provincie ligt, namelijk Utrecht. "Koudwatervrees", vindt Van Bochove. "Angst om over provinciegrenzen heen te kijken. Ik snap wel dat daar een probleem ligt, maar laten we daar dan een oplossing voor vinden. Temeer omdat we landelijk een discussie voeren over het samengaan van provincies. Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht bewijzen dat je op lokaal niveau over de provinciegrens heen kunt samenwerken."

Ook Weesper raads- en collegeleden reageerden ten minste verbaasd op het rapport. Het zit 'm vooral in het terugdraaien van de klok. De samenwerking van Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht loopt volgens hen op alle niveaus voortvarend, bovendien gebeurt het met instemming van commissaris van de Koning Johan Remkes van Noord-Holland. "En op het moment dat je daarmee lekker op stoom raakt, verschijnt er dit rapport waarin staat: stop er maar weer mee en keer terug naar de partner waar je net bij vandaan bent. Daar snap ik echt niets van", aldus Van Bochove.

Dodelijke zin
En dan ook nog Hilversum. Deze grote gemeente (ruim 86.500 inwoners) heeft zich, om de rapporteurs te citeren, tot nu toe niet als een fijne samenwerkingspartner opgesteld. Weesp besteedde jarenlang Sociale Zaken uit aan Hilversum, maar trok dat recent terug vanwege aanhoudende ontevredenheid. Ook binnen de regio verloopt de samenwerking op sommige terreinen moeizaam. Dat Wijdemeren en Weesp de huidige samenwerking met Stichtse Vecht een verademing noemen, is dan ook veelzeggend.

Van Bochove wijst in dit verband op een zin in het aanbevelingshoofdstuk die tot nu toe onderbelicht is gebleven. Er staat namelijk dat Hilversum zichzelf opnieuw zal moeten uitvinden om zich als een goede samenwerkingspartner voor Weesp en Wijdemeren aan te bieden. "Een dodelijke zin. Het betekent namelijk dat er héél veel moet gebeuren wil je op een adequate manier samenwerken. Het vraagt van Hilversum een omslag in cultuur, een andere organisatie en vooral een andere manier van kijken naar omliggende gemeenten om hen serieus te nemen. Dat kost jaren."

Raad en college zullen hun zienswijze bekendmaken aan de provincie Noord-Holland. "Ik ga ervan uit dat we over dit rapport nog wel enige discussie zullen hebben", zegt Van Bochove met gevoel voor understatement.