Afbeelding

Net met pensioen, nu als wethouder aan de bak

door Marieke van Veen

WEESP - Afgelopen december ging geschiedenisleraar Peter Eijking (65) met pensioen. Vijf maanden later wordt hij voor de PvdA benoemd tot wethouder van Weesp. "Het wordt vast pittig, maar ik heb er veel zin in."

U had net nieuwe hobby's opgepakt toen bleek dat de PvdA toch een wethouder nodig had?
"Ik heb altijd al veel hobby's gehad hoor, maar inderdaad: ik begon net aan al die vrije tijd te wennen toen ik onverwachts als wethouderskandidaat in beeld kwam. Bij de vorige verkiezingen was ik wel kandidaat, maar toen kwam de PvdA niet in het college. Nu hadden we er eigenlijk niet op gerekend. Maar ik was er al vrij snel uit dat ik het wilde doen."

Wat krijgt u in uw portefeuille?
"Onderwijs, Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en misschien Cultuur. Dat is volgens de huidige wethouders nogal veel voor een parttime wethouder, dus Cultuur gaat misschien nog naar een ander."

Onderwijs omdat u uit het onderwijs komt. Wat is uw link met ruimtelijke ordening en volkshuisvesting?
"Ik ben sinds een paar jaar voorzitter van de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer. Maar verder heb ik inderdaad niet zoveel ervaring, dat geef ik eerlijk toe."

Dat hoeft geen probleem te zijn?
"Ik vind ruimtelijke ordening en volkshuisvesting heel interessant en vanuit mijn raadslidmaatschap weet ik al best wel wat van de lopende dossiers. Het is gewoon een kwestie van goed inlezen en vragen durven stellen."

Gaat u nog op cursus?
"Dat ben ik wel van plan. Dat kan binnen de PvdA, maar ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een opleidingsprogramma. En gelukkig worden we met raad en daad bijgestaan door de nieuwe burgemeester Bas Jan van Bochove. Fijne vent, volgens mij heeft Weesp daar een goede aan."

'Met ruimtelijke ordening heb ik nog niet veel ervaring, daarom ga ik op cursus'

Als raadslid hebt u vast eens een wethouder op de vingers getikt. Hoe gaat u dat zelf voorkomen?
"Burgers worden te laat of niet bij besluitvorming betrokken. Daar heb ik samen met de andere kandidaten uitgebreid over gesproken. We willen de Weespers al in een zo vroeg mogelijk stadium laten meepraten en -denken. Maar hoe? Een voorstel is dan nog zo weinig concreet dat mensen vaak nog niet de neiging hebben om erop te reageren."

Wat wordt voor u een belangrijk dossier?
"De woningbouw in de Bloemendalerpolder. Volgens mijn voorganger Jean van der Hoeven is het onmogelijk om in deze wijk meer goedkope huizen te bouwen dan de eerder afgesproken tien procent. Ik zie het als een uitdaging om het tegendeel te bewijzen. Huizen in uiteenlopende prijsklassen levert een gemĂȘleerde bevolking op en dat is om diverse redenen wenselijk."