Afbeelding

Goedlopend bedrijf aan de kant om Weesp te besturen

WEESP - Astrid Heijstee-Bolt (43) heeft een projectbureau op het gebied van vastgoed- en gebiedsontwikkeling, Care4space. Ze rondt nog twee klussen af en laat haar bedrijf dan even voor wat het is: "Ik wil me volledig op het besturen van Weesp kunnen focussen."

door Marieke van Veen

Geen angst dat je bureau naar de knoppen gaat?
"Ik doe dit al sinds 1996 en heb inmiddels een goede naam en goede contacten opgebouwd. Dat is vast over vier jaar niet helemaal verloren. Er is ook altijd wel werk in die branche. En anders zie ik het dan wel weer. Ik ben niet zo'n langetermijnplanner. Voor nu ga ik gewoon voor de volle honderd procent voor het wethouderschap."

Wat wordt jouw portefeuille?
"Ik weet niet of ik dat al mag zeggen. Geen Ruimtelijke Ordening in ieder geval!"

Vanwege alle commotie?
"Ik heb nooit per se ruimtelijke ordening in mijn portfeuille willen hebben. Omdat ik uit de vastgoedbranche kom, werd dat maar meteen aangenomen. Terwijl ik nog zoveel andere interesses heb! Dat de andere WSP-wethouder - Jos van Veen - RO ook niet heeft, was wel een bewuste keuze. Daarmee is alle schijn van belangenverstrengeling van de baan."

Hoe heb je het wantrouwen ervaren?
"Leuk is het niet, maar ik heb ergere dingen meegemaakt. Wat me wel raakt is dat ik al bekritiseerd werd voor ik überhaupt was begonnen. Mijn mans naam werd ook steeds genoemd omdat hij vastgoedontwikkelaar is. Voor hem was het vervelender. Maar ik laat het nu achter me en richt me op de toekomst."

Ondertussen had jij van alle wethouderskandidaten eigenlijk wel de beste papieren voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting...
"Als je naar mijn vakgebied kijkt, misschien wel. Maar het is maar een deel van wat ik kan, er zijn nog zoveel andere onderwerpen waar ik me met liefde in zal gaan verdiepen. En dat geldt voor de anderen vast net zo. Ik ben trouwens echt blij met dit team. Collegialiteit is voor mij heel belangrijk, en dat voelt nu al goed."

Van ondernemer tot wethouder, moet je nog bijgeschoold worden?
"Ik heb bestuurskunde gestudeerd en heb als projectmanager voor de overheid gewerkt. Ik weet dus al wel het een en ander van bestuurlijke processen. Wel denk ik erover na om een coach in de arm te nemen, dat kan immers nooit kwaad."

Met welk dossier of welke kwestie popel je om aan de slag te gaan?
"Wij zetten in op een stadsbestuur dat weet wat er speelt in Weesp. We willen niet alleen luisteren naar problemen, maar vooral oog hebben voor initiatieven. Dat mensen zien dat er wat gebeurt met hun idee. En als er niets gebeurt met hun idee, dat we dan uitleggen waarom niet."

'Ik hoefde echt niet per se Ruimtelijke Ordening in mijn portefeuile, al dacht iedereen dat'