Domijn-voorzitter Irène Lesparre en kleindochter warmen zich tijdens het Open Domijn aan een kampvuur.
Domijn-voorzitter Irène Lesparre en kleindochter warmen zich tijdens het Open Domijn aan een kampvuur. Foto: Marieke van Veen

'De renovatie van Het Domijn gaat door, we zullen wel moeten'

WEESP - Sinds de bedrijven en kunstenaars van Het Domijn officieel eigenaar zijn van het terrein aan de Bloemendalerweg is het een beetje stil rondom het creatieve werklandgoed. Gaat de grote renovatie nog wel door of rommelt Het Domijn op de oude manier verder nu de buit binnen is? WeesperNieuws bezocht zaterdag het Open Domijn en sprak voorzitter Irène Lesparre.

door Marieke van Veen

Hoe gaat het met Het Domijn?
"We hebben even moeten wennen aan onze nieuwe status als eigenaar, maar inmiddels krijgt de nieuwe organisatie steeds meer vorm. Er zijn allemaal commissies gevormd, die zich gaan bezighouden met deelprojecten, zoals natuur, renovatie, duurzaamheid en schoolprojecten. De een kan meteen in actie komen, de ander moet eerst onderzoek verrichten. Hoe dan ook: er gebeurt van alles, maar niet altijd zichtbaar of niet belangrijk genoeg voor een persbericht."

Radiostilte leidt vaak juist tot geruchten. Nu de buit - het terrein - binnen is, zou Het Domijn niet meer zo happig zijn op renovatie?
"Echt? Dan hadden we misschien inderdaad af en toe een update moeten geven. De waarheid is dat er achter de schermen heel hard aan de renovatie wordt gewerkt. Maar dat heeft tijd nodig, vooral ook omdat we het in één keer goed willen doen. Met het oog op duurzaamheid is het heel belangrijk dat we de juiste beslissingen nemen en niet over een nacht ijs gaan. Die renovatie komt er echt. Omdat we het zelf graag willen, maar ook omdat het een verplichting is die we aan bepaalde partijen moeten nakomen."

Afgelopen winter werd besloten dat er niet meer op Het Domijn mag worden gewoond. Is iedereen al verhuisd?
"Nee, want we hebben nog even - tot begin juni. We hebben ons er ook nog niet helemaal bij neergelegd. We hebben een tijdje terug een gesprek gehad met de bezwarencommissie en ik heb net een brief gekregen dat ons bezwaar is afgewezen. We beraden ons nu op eventuele volgende stappen. Dat er op Het Domijn ook mensen wonen, komt de veiligheid op ons terrein ten goede. Er is altijd iemand, er brandt altijd licht. 'Dan zet u er toch een hek omheen, dat is ook veilig', opperde de gemeente. Maar het is juist de bedoeling dat wij ons 'bos' openstellen voor bezoekers. Daar een hek omheen zetten is nogal dubbel."

Nu we toch bezig zijn: Airworks Inflatables gaat weg en dan stelt Het Domijn niks meer voor?
"Het is geen geheim dat Airworks al langer wat anders zoekt. Daar kunnen ze je zelf van alles over vertellen. Airworks is uit zijn jasje gegroeid. Natuurlijk is dat jammer, dankzij Airworks staan er vaak geweldige dingen op het terrein. Maar tegelijk is het ook zo dat Airworks tegenwoordig wel erg veel ruimte inneemt. Gewilde ruimte, want de wachtlijst voor een werkplaats op Het Domijn is lang. Er staan op het moment wel twintig tot dertig kunstenaars op de lijst. Kortom: we zien Airworks niet graag vertrekken, maar kunnen de doorstroom goed gebruiken."

'Het heeft tijd nodig, want we willen het in één keer goed doen'

Klopt het dat jullie gaan stoppen als sponsor van de Weesper Cultuurprijs?
"De overeenkomst is destijds voor vier jaar gesloten, dus voor de prijs van eind dit jaar zijn we gewoon nog sponsor. Daarna gaan we met elkaar om tafel. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het na dit jaar stopt. We hebben er al 20.000 euro ingestoken en met de op handen zijnde renovatie kunnen we elke cent zelf heel goed gebruiken."

Tot slot: hoe gaat het met Beleef Weesp?
"Er is nog veel onduidelijk, maar het is wel bijzonder. De stichting heeft als doel Weesp aantrekkelijker te maken. Leuk om hierover mee te denken en te praten."