Bij zo'n triatlon komt nog heel wat kijken. Neem alleen al het wisselen.
Bij zo'n triatlon komt nog heel wat kijken. Neem alleen al het wisselen. Foto: Ruth van Kessel

Help, ik heb me
ingeschreven

WEESP - Als je iemand onverwacht ziet hannesen met een zwempak en een fietshelm, heb je te maken met een deelnemer van de WeesperNieuws Triatlon. Tijdens de eerste van vier informatiebijeenkomsten over deze populaire triatlon werd namelijk de tip gegeven om het wisselen vooral een keer thuis te oefenen.

En zo kwamen er nog wel meer tips en trucs voorbij. Meer ingewikkelde zaken, zoals wedstrijdvisualisatie en trainen op overcompensatie. Maar ook simpele dingen: zorg dat je niet vergeet te drinken onderweg. De informatiebijeenkomsten zijn een initiatief van Weesper triatleet en triatlontrainer Jim Hagenstein. Samen met andere kenners zet hij de fijne kneepjes van alle triatlonfacetten op een rij.

Triatlon telt niet drie, maar eigenlijk vier disciplines: zwemmen, fietsen, lopen en wisselen. "Het wisselen mag je niet meer dan een halve minuut kosten; alles wat meer is, is verloren tijd", sprak Jim. Verder is de stelregel om vier keer per week te trainen: zwemmen, fietsen, lopen plus een combinatietraining: eerst een stuk fietsen, dan een stuk lopen. "Met fietsen trek je je beenspieren samen, met hardlopen rek je ze juist op. Die plotselinge omschakeling vraagt de nodige coördinatie. Maar je kunt er goed op trainen", zo stelde Jim gerust. Nog een andere tip: laat je niet leiden door een eindtijd, maar door - wat Jim noemt - het proces. "Zorg dat je lekker draait, dan komt je goede eindtijd vanzelf."

De eerste infoavond, die donderdag plaatsvond bij One Fitness, was het vooral een introductie voor beginners. Daar zijn er weer veel van. De WeesperNieuws Triatlon is populairder dan ooit. De 502 inschrijvers, waarvan alleen al 206 uit Weesp, vormen opnieuw een record. De tien bezoekers van de eerste infoavond vertelden over hun motivatie om mee te doen. De gemene deler is dat die vrolijke sportkermis die elk jaar door Weesp trekt onweerstaanbaar blijkt te zijn. "Daar wil je gewoon een keer aan meedoen." Jim vertelde kort over de verschillende manieren van trainen. Maar ook hoe je voorkomt dat je te veel traint. Dat kan je zelfs na 16 keer meedoen overkomen, zo vertelde Anke van den Bergh uit eigen ervaring.

Andere bijeenkomsten
Bij sommige aanwezigen zag je toch ineens een lichte onzekerheid doorschemeren. Zo van: ik heb me nu wel ingeschreven, maar waar ben ik aan begonnen? Geen paniek, er komen nog drie bijeenkomsten.
Op 28 mei gaat Jim Hagenstein specifiek in op het zwemmen en het wisselen. Op 19 juni neemt fietsexpert Chris Brands (winnaar in Weesp in 2008) alles omtrent het fietsen door. Ook wordt er dan naar de fiets en de houding gekeken. Op 3 juli geeft Hans van der Pouw van Bijvoet Sport informatie over hardlopen en het juiste schoeisel. Kosten: 6 euro per avond, aanmelden via info@ansaincosa.nl.

Zwaarste onderdeel
Ook Jur van der Slikke (vierde keer) en Nora Schenk (eerste keer) wagen zich op 7 september aan de 1 km. zwemmen, 40 km. fietsen en 10. km hardlopen. Ze vertelden dat ze onlangs een marathon hadden gelopen. "Samen gestart, samen gefinisht." Het lopen zit dus wel goed, dacht Nora. Maar Jim wees erop dat het lopen voor iedereen het zwaarste onderdeel is. Dat klonk vreemd voor de aanwezigen die hadden geprobeerd alvast wat te borstcawlen en na één baantje al bekaf waren. "Toch is het zo", zei Jim. "Hardlopen geeft de zwaarste belasting, het kost de meeste energie én het is ook nog eens als laatste."

Triatlon is ook iets wat zich tussen de oren afspeelt

Maar triatlon is ook iets wat zich tussen de oren afspeelt. Mentaal vraagt de slijtageslag ook veel van je. En dat biedt perspectief. Want, zo sprak de meester: "Je moet maar zo denken: zo'n triatlonnetje is na tweeënhalf uur weer voorbij."