Cultureelerfgoedspecialist Theo Meereboer en Bernadine Ypma van RHC Vecht en Venen in touw voor het gemeentemuseum.
Cultureelerfgoedspecialist Theo Meereboer en Bernadine Ypma van RHC Vecht en Venen in touw voor het gemeentemuseum. Foto: Ruth van Kessel

Is verzelfstandiging van het museum de toekomst?

WEESP – Het gemeentemuseum staat aan het begin van een nieuwe episode. Nadat eerst alle aandacht ging naar het beheer van de collectie en professionalisering van het museum, wil de gemeente nu dat haar parel uitgroeit tot een goed bezochte culturele bezienswaardigheid voor zowel Weespers als toeristen. Kan dat het beste als het museum zelfstandig verder gaat?

door Ruth van Kessel

Aan cultureelerfgoedspecialist Theo Meereboer de taak om deze opdracht in goede banen te leiden. Nu conservator Ad Jobse na tien jaar toewijding aan het Weesper gemeentemuseum met vervroegd pensioen gaat, heeft de gemeente het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, dat ook het Weesper gemeentearchief beheert, benaderd voor advies. De gedachte gaat uit naar verzelfstandiging, maar is dat op dit moment de juiste optie voor het museum? Directeur van het RHC Bernadine Ypma schakelde Meereboer in als kwartiermaker. Als deskundige op het gebied van museumconcepten, businessmodelinnovatie voor erfgoedinstellingen en publieksbereik lijkt hij de juiste man. Meereboer: "Mijn opdracht is om te onderzoeken of het museum het beste af is bij verzelfstandiging. Dat zou zo kunnen zijn, maar verder gaan als stichting is ook een optie. Ik ga voor een businessmodel waarbij het museum financieel gezond blijft en het aantal bezoekers stijgt. Dat verdient dit museum ook: het heeft een heel bijzondere collectie in een bijzonder gebouw en een schat aan verhalen over de rijke geschiedenis van Weesper ondernemerschap en nijverheid. Een cultureel erfgoed waar je als stad trots op mag zijn."
Volgens Meereboer maakt het museum een prachtige evolutie door: eerst besteedde historica Aukje Zondergeld als beheerder van het museum veel aandacht aan de inhoud van de collectie en blijft zij volgens de erfgoedspecialist nog steeds van onschatbare waarde voor het museum. Daarna kwam Ad Jobse, die het museum verder professionaliseerde en op de kaart zette van de Nederlandse musea. Nu is het tijd dat het museum een stap maakt in haar presentatie. "Met respect voor wat de vijfentwintig vrijwilligers en Ad Jobse hier hebben neergezet, wil ik het museum eigentijdser en aantrekkelijker voor het publiek maken. Weesp heeft een prachtig verhaal, maar het kan beter verteld worden. Elk museum past om de vijf jaar haar opstelling aan, dus dat staat in Weesp ook te gebeuren. Een bezoek aan het museum moet veel meer dan nu een beleving worden. Een plek waar Weespers zich in herkennen en zich welkom voelen."
Meereboer is per 1 mei voortvarend aan de slag gegaan met een verruiming van de openingstijden per 1 juni en een Facebookpagina die meteen al veelvuldig wordt bezocht. Meereboer: "Sociale media maken het museum bekender en dus meer bemind. Een berichtje over een schenking leverde ineens 300 bezoekers online op, dat krijg je normaal niet zo snel voor elkaar." Over minder dan tien maanden moet het businessplan klaar zijn. Vrijwilligers blijven onmisbaar, ook in de toekomst. Een volgende stap is het digitaliseren en online zetten van de collectie, waarmee de museumstukken opgenomen worden in de digitale collectie van Nederlandse musea en daardoor beter vindbaar zijn voor bezoekers en onderzoekers. De collectie krijgt hierdoor een internationaal bereik." Meereboer zoekt interactie met andere Weesper organisaties: "Wat kunnen we samen doen? Ik wil reuring in het museum, leven in de brouwerij. Ik zie het museum voor me als een culturele ontmoetingsplek waar altijd wel iets interessants te doen en te beleven is." Dat deze ambities gefinancierd moeten worden realiseert de kwartiermaker zich terdege: "Dat wordt een essentieel onderdeel van het businessplan. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt."

Meereboer geeft als specialist in cultureel erfgoed gastcolleges in culturele identiteit, publiek en media aan de Rijnwardt Academie. Onlangs gaf hij kasteelmuseum Slot Zuylen en historisch centrum Markiezenhof een publieke impuls. Tevens is hij oprichter van Stichting E30 en Erfgoed 2.0.

Per 1 juni worden de openingstijden verruimd: van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. www.facebook.com/museumweesp.

Afbeelding