Afbeelding

Na 16 jaar Haarlemmermeer is Weesp aan de beurt

Een coalitieakkoord is er nog steeds niet, maar toch worden morgen, donderdag 15 mei, de nieuwe wethouders van Weesp geïnstalleerd. Hun namen zijn al langer bekend: namens GroenLinks Herman Tuning, Peter Eijking voor de PvdA en van de WSP Astrid Heijstee-Bolt en Jos van Veen. Maar wie zijn ze? En wat beweegt hen? Het WeesperNieuws stelt de nieuwe bestuurders van Weesp alvast aan u voor.

door Christian Pfeiffer

WEESP - Weesp is een klein lief stadje aan de Vecht. Dat zegt Herman Tuning, de nieuwe wethouder van GroenLinks. Weesper is hij niet, maar hij wil alles weten over onze stad. "Zodat ik straks gewoon een Weesper ben, alleen woon ik hier niet."

A new kid on the block?
"In Weesp wel. In de politiek niet. Ik woon in Hoofddorp en ben daar al sinds 1998 politiek actief. Vanaf 2010 als raadslid, maar de acht jaar daarvoor als wethouder."

Stelt u zich eens voor?
"Ik ben Herman Tuning, 52 jaar, woon in Hoofddorp. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, een dochter van 20 en een zoon van 17. Ik zit voor GroenLinks nu nog in de gemeenteraad van Haarlemmermeer: onder die gemeente valt Hoofddorp. Maar als ik straks wethouder word in Weesp, stap ik daar op als raadslid."

Welke portefeuilles gaat u in Weesp doen?
"Dat zeg ik liever nog niet. Donderdag worden we officieel geïnstalleerd, vrijdagochtend worden de portefeuilles verdeeld. Dan pas vertel ik wat ik precies onder mijn hoede krijg. In mijn acht jaar als wethouder in Haarlemmermeer heb ik heel veel portefeuilles gehad. Van Verkeer en Vervoer, Cultuur, Milieu en Sociale Zaken tot Wonen en Volksgezondheid. Dat is een heel scala aan onderwerpen."
Welke vond u het leukst?
"Ik vond alles leuk. Al heb ik in die jaren gemerkt dat mijn hart ligt bij onderwerpen waar de mensen zelf centraal staan. Mijn speerpunt als bestuurder is altijd geweest dat ik met iedereen in overleg ging. Van burgers, bedrijven en winkeliers tot dorpsraden. Ik vind dat je samen tot een besluit moet komen. En besluiten moeten er worden genomen. Je moet altijd in ogenschouw nemen dat je iets moet doen. Je kunt het niet met elkaar eens zijn, als je maar kan uitleggen waarom je iets gedaan hebt. En dat wordt straks ook mijn kenmerk als wethouder: goed laten zien waar je mee bezig bent. Overigens is dat een speerpunt voor het college."

Komt u dan ook in Weesp wonen?
"Zeg nooit nooit. Meteen nadat ik was benaderd om wethouder hier te worden, ben ik naar Weesp gegaan. Met mijn vrouw heb ik hier rondgefietst. De eerste indruk is geweldig. Weesp is een klein lief stadje aan de Vecht, mooie oude huizen, prachtige natuur en heerlijke terrassen. Ook zijn er veel verschillen. Als je hier met de trein aankomt en je ziet het bedrijventerrein, dan is je eerste indruk heel anders. Ook geeft al het werk aan de wegen hier een wat rommelige indruk. Maar dat wordt beter. Misschien kom ik hier ooit wel wonen. "

'Mijn kenmerk? Praten met iedereen en goed laten zien waar je mee bezig bent'

Zeker druk aan het inlezen?
"Nog niet. Al heb ik wel al wat rapporten doorgelezen. De echte overdracht komt nog. Ik moet veel inhalen, maar uiteindelijk wil ik gewoon op het gebied van kennis een Weesper worden. "