Afbeelding
Foto's: Christian Pfeiffer

Gek op cijfers, en daar weet hij na al die tijd wel wat van

WEESP - Hij was de afgelopen acht jaar niet het meest uitbundige raadslid, zo geeft hij zelf toe. Maar straks zal Jos van Veen als WSP-wethouder het beleid van het college van B en W met verve verdedigen.

door Christian Pfeiffer

WSP'er van het eerste uur?
"Ik raakte meteen na de oprichting van de WSP door Tineke Booij en Wim Renkema bij de partij betrokken. Nu acht jaar in de gemeenteraad en daarnaast ook lid van de auditcommissie (commissie die de vinger aan de pols houdt bij de gemeente) en lid van raadscommissies. Voornamelijk de financiële kant."

Gek op cijfers?
"Ik heb sinds 1994 een eigen administratiekantoor. Bij de WSP heb ik ook altijd de financiële kant gedaan. Van gemeentebegrotingen tot Kadernota's. Daar weet ik ondertussen wel het een en ander van."

Dus: portefeuille Financiën?
"Dat is nog niet te zeggen, maar je kan wel stellen dat die portefeuille het meest in mijn interessegebied ligt. De gemeentefinanciën zijn nogal een ding en niet te vergelijken met de financiën van een bedrijf. Het kost wat tijd om je dat eigen te maken. Ik denk wel dat ik nu kan stellen dat ik die financiën helemaal onder controle heb. De portefeuilles worden vrijdagochtend officieel verdeeld."
U bent niet het meest uitgesproken raadslid?
"Daar heb je gelijk in. Dat is iets waar ik als wethouder ook aan moet werken. Maar op kennisgebied zitten er gewoon een aantal vaktechnische figuren die diep op de inhoud ingaan. Dat is misschien wat minder spektakel. Ik denk dat ik weet waar ik over praat en ik zal straks ons beleid ook met verve verdedigen."

U kunt altijd Tineke Booij bellen als oud-wethouder?
"Ja. Al zal, Tineke kennende, zij mij wel bellen met een aantal goede tips. Tineke is mijn politieke voorbeeld. Ook al is ze nu geen raadslid meer, ze is op de achtergrond nog actief voor de WSP. Ik hoop dat ik een paar mooie tips krijg."

'De politiek moet dichter naar de Weespers toe, daarvoor ben ik de politiek in gegaan'

Heeft u een speerpunt?
"Daarvoor moet ik terug naar de basis, waarom ik uiteindelijk de politiek ben ingegaan. Ik vind het uiteraard een taak om Weesp door de moeilijke tijden waarin we nu verkeren met bezuinigingen en de taken die vanuit het Rijk op ons worden afgeschoven, heen te helpen. Maar ik ben de politiek ingegaan om de politiek dichter bij de Weespers te brengen. Weespers met ideeën moeten zich straks kunnen melden en daar moet naar geluisterd worden. We hoeven er misschien niet altijd wat mee te doen, als er maar geluisterd wordt. De lokale politiek is erg belangrijk, de gemeenteraad beslist over je directe leefomgeving. De politiek moet dichter naar de Weesper toe. Dat vind ik. Mopperen heeft geen zin, je moet echt wat doen."