Omrijden voor Breedstraat onnodig verkeersgevaarlijk

WEESP - De afsluiting van de Breedstraat leidt voor automobilisten en fietsers tot verkeersonveilige situaties op het Binnenveer. Dat heeft te maken met de omleidingsroute die de gemeente heeft uitgestippeld. Er zijn meer vragen en klachten.

De gehele Breedstraat werd vrijdag afgezet wegens herbestrating. Het is voor autoverkeer de belangrijkste toegangsweg tot het centrum. De gemeente zegt dat een afsluiting nu eenmaal overlast geeft en dat deze zoveel mogelijk wordt beperkt. Dat eerste is uiteraard waar. Dat tweede wordt door de feiten tegengesproken. Zo is er veel aan te merken op de omleidingsborden. De omleiding is niet op elke route aangegeven. Dat leidt tot gefrustreerd draaien en keren bij de Hema. Voor verkeer vanaf de Gooilandseweg lopen er twee omleidingsroutes door elkaar met weinig onderscheidende benamingen: verkeershinder centrum (volg A) en Breedstraat afgesloten (volg 1). Wie A volgt, komt in Muiden uit. De 1-omleiding is 1,5 kilometer lang en gaat op het Binnenveer tegen het verkeer in. Het eenrichtingsverkeer is daar tijdelijk opgeheven. Het is echter onoverzichtelijk en leidt tot onveilige verkeerssituaties, ook voor fietsers.

Logischer
Een kortere, logischer en veiliger omweg is via Hugo de Grootlaan, Aestveldselaan en Nieuwstad. Hier loop je bovendien geen kans om twee keer voor de brug te hoeven wachten. Menig Weesper neemt deze route trouwens toch wel, gele omleidingsborden of niet. De gemeente wijst erop dat als de Breedstraat klaar is, ook de kruising Breedstraat/Nieuwstad wordt herbestraat. Dan kan omrijden via de Aetsveldselaan niet meer. Van omleiding wisselen geeft volgens de gemeente verwarring voor de weggebruiker.
Als je de overlast werkelijk wilt beperken, hou je zo lang mogelijk één rijbaan op de Breedstraat open voor verkeer richting centrum. Volgens de gemeente gebeurt dat niet omdat dan de bestrating uit elkaar zou worden gereden wegens het ontbreken van een trottoirband. Ook mag je je afvragen waarom deze cruciale doorgangsroute vier tot vijf weken dicht moet. De gemeente: "De bestrating wordt verwijderd, de riolering van de straatkolken wordt vervangen, er komt een fundering onder de bestrating en er komen trappen aan beide zijden om het hoogteverschil op te vangen en oversteken mogelijk te maken. Ook komen er hagen tussen de rijbaan en de trottoirs. Het tijdsbestek waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd is normaal voor dergelijke werken."

Veel winkeliers snapten niet waarom de afsluiting op vrijdag moest ingaan, met de zaterdag voor Moederdag in het verschiet. Nu zal geen moeder iets tekort zijn gekomen, maar erg doordacht komt het niet over. Slager Maarten van Donk was vrijdag woedend toen hij op WeesperNieuws.nl las dat de gemeente daarvoor koos omdat het de rustigste dag was. "Vrijdag en zaterdag zijn mijn drukste dagen! Nu was het meteen stil in de winkel. Toen ik naar het stadhuis belde, werd mij gezegd dat de omleidingsborden nog niet klaar waren. Ik ben blij met de nieuwe straat en snap heel goed dat dit werk overlast geeft, maar dit had echt veel beter gekund."