Politiechef Henk van den Dikkenberg.
Politiechef Henk van den Dikkenberg. Foto: Christian Pfeiffer

Vertrekkende politiechef blij met daling woninginbraken

WEESP - Een fikse daling van het aantal woninginbraken in Weesp. Daar kijkt wijkteamchef Henk van den Dikkenberg van de politie Weesp met het meeste genoegen op terug. Hij vertrekt binnenkort bij bureau Weesp.

Weesp had lange tijd veel last van woninginbraken en de politie kreeg hier maar geen grip op. In samenspraak met de toenmalige burgemeester Horseling koos Van den Dikkenberg voor een aanpak die zou leiden tot een flinke daling. "Met de bewoners in Weesp en verschillende partners, zoals De Woningbouw, hebben we het probleem aangepakt. In 2012 was er al een daling van 43%", zo blikt hij terug.

Gerichte aanpak
De wijkagenten maakten deel uit van die andere aanpak. Zij gingen dadergericht te werk door potentiƫle inbrekers nauwlettender in het oog te houden.
"We weten namelijk wie er in Weesp tot de boeven behoren, maar oppakken kan natuurlijk pas als er bewijs is", aldus Van den Dikkenberg.
Een andere succesfactor is dat de meldingsbereidheid van bewoners groter werd. Laat iedereen meteen de politie bellen als er iets is dat opvalt of niet thuishoort in de straat, zegt Van Den Dikkenberg: "De kennis ligt op straat en de politie kan het niet alleen. Ik stuur mijn agenten liever gericht ergens op af, dan dat ik ze doelloos rondjes laat rijden door Weesp." Zijn vertrek heeft volgens Van den Dikkenberg geen invloed op de veiligheid van Weesp. "Ik ben slechts de regisseur geweest, maar de dank en waardering moeten uitgaan naar alle agenten die de afgelopen jaren 24 uur per dag klaarstonden."

Van den Dikkenberg gaat zich nu richten op een landelijk project om de afhandeling van meldingen te verbeteren. Dat kan effectiever, vindt hij. "De burger moet het gevoel hebben dat elke melding bij de politie serieus wordt genomen."