Bianca en Kees de Graaf zijn blij dat de nieuwe coalitie een streep zet door de reconstructie van de schansen.
Bianca en Kees de Graaf zijn blij dat de nieuwe coalitie een streep zet door de reconstructie van de schansen. Foto: Christian Pfeiffer

'Ook al is iedereen boos, wij komen op voor dieren'

WEESP - Binnen een week tijd hebben natuurbeschermers Kees en Bianca de Graaf twee bouwwerkzaamheden laten stilleggen. De sloop van de oude brandweerkazerne werd gestaakt omdat zij de aanwezigheid van vleermuizen vermoedden. En bij Fort Uitermeer is de aanleg van een roeisteiger opgeschort omdat de twee menen dat er sprake is van aantasting van de natuur. Hun acties roepen uiteenlopende reacties op: de één vindt het geweldig wat ze doen, de ander is zwaar geïrriteerd. Tijd voor een gesprek.

door Marieke van Veen

Twee bouwstops in één week. Blij?
Kees: "Integendeel. In beide gevallen hebben we al in een eerder stadium aan de bel getrokken. Dat doen we altijd. Maar als de werkzaamheden dan toch starten, zien we geen andere mogelijkheid."

Jullie wachten niet expres tot de bouw gestart is?
Kees: "Zeker niet. Als we een aanvraag voor een verbouwing, evenement of inrichtingsplan zien, geven we de betrokkenen advies en informatie. De wet is hiervoor onze leidraad. Als de wet wordt nageleefd, hoeven wij niet in actie te komen." Bianca: "Het is simpel: zorg dat je je zaakjes op orde hebt. En daarbij helpen wij graag!"

Een gezin in de Middenstraat moest in de winter van jullie stoppen met een verbouwing, terwijl hun dak open lag. Zij hadden geen waarschuwing gehad.
Bianca: "Niet van ons, maar we hebben ruim op tijd de gemeente ingeseind dat er vleermuizen konden zitten. De gemeente zou de bewoners informeren dat er een quickscan moest plaatsvinden. Dat is blijkbaar niet gebeurd. Naar voor die mensen, maar we hebben het hier wel over levende dieren. Als vleermuizen in hun winterslaap worden gestoord, gaan ze dood."

In de sociale media wordt heftig op jullie gereageerd. Het leeuwendeel zegt 'gek' van jullie te worden. Vervelend?
Kees: "Kritiek op ons hebben mag, maar het raakt ons niet. Anders zouden wij als Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp ons werk niet goed kunnen doen." Bianca: "Al is iedereen nog zo boos op ons, wij zullen altijd blijven opkomen voor dierenwelzijn."

'We hebben het idee dat er steeds meer naar ons geluisterd wordt'

Maar gedijt een stichting niet beter bij een groot draagvlak?
Kees: "Er zijn genoeg mensen die het wel goed vinden wat we doen. Die spreken ons aan op straat of doen donaties. Geregeld staat er iemand met een gewonde vogel bij ons voor de deur. Zij vertrouwen ons. Plus: één positieve reactie staat boven honderd negatieve."

Waarom gaat het in Weesp vaak mis?
Kees: "Er zijn hier verschillende gebieden met hoge natuurwaarden en juist voor die gebieden worden allerlei plannen gemaakt. Neem Fort Uitermeer. Stichting Uiteraard Uitermeer heeft wilde plannen: woningen, een trekkershut, een Bed & Breakfast. De stichting zegt natuur centraal te hebben staan, maar hier zit de natuur niet op te wachten. Ze willen gewoon geld verdienen." Bianca: "De plannenmakers kwamen tijdens het langsroeien op hun ideeën, zeggen ze steeds. Ik kan je vertellen: wij komen er ook vaak, maar wij voelen niet de behoefte dit gebied aan te tasten."

Is het vechten tegen de bierkaai?
Bianca: "Nee, het begint z'n vruchten af te werpen. Neem de reconstructie van de schansen, waar de nieuwe coalitie gelukkig een streep door heeft gezet. We hebben veel contact met de gemeente en merken dat er steeds meer naar ons wordt geluisterd. De medewerkers van de groenvoorziening houden al veel meer rekening met dieren." Kees: "We hebben ook aan Waternet en de Gasunie voorafgaand aan werkzaamheden voorlichting gegeven en dat heeft gewerkt. Zo zien we het 't liefst. Op juridische procedures zit niemand te wachten. Maar als het moet, stappen we naar de rechter."

Wie betaalt jullie juridische processen?
Kees: "Die betalen we zelf van donaties. We werken wel samen met andere organisaties, zoals de Dierenbescherming, de Vogelbescherming en Ravon. En we hebben een uitgebreid netwerk van deskundigen en ecologen. Ook de onderzoeken die we laten uitvoeren, betalen we zelf. Je kunt wel een bevriend ecoloog vragen een rapport op te stellen, maar we geven liever een officiële opdracht. Als het onverhoopt tot een rechtszaak komt, houdt dat onderzoek beter stand."

Waarom voeren jullie vogels terwijl het niet vriest? Worden ze dan niet te dik?
Kees: "Dat doen we niet. We voeren alleen bij tijdens een strenge winter. Wel controleren en helpen we het hele jaar door vogels. Zo hebben we van de week nog twee duiven bij een flat weggehaald omdat ze een gebroken pootje hadden." Bianca: "Die vogels lokken we dan met wat voer, ze komen immers niet vanzelf."

Ballonnenwedstrijden, viswedstrijden; soms horen we jullie juist niet?
Bianca: "Tegen de ballonnen ageert Gerrit Portengen al. Sportvissen... leuk vind ik het niet. maar zolang iedereen zijn spullen opruimt, hoor je ons niet." Kees: "Onze prioriteiten liggen elders. Het vuurwerk aan het eind van - toen nog - Koninginnedag lag anders. Daar hebben we veel energie ingestoken." Bianca: "We vinden het heus niet leuk om mensen hun pleziertje af te nemen. Tegen het vuurwerk tijdens het S&B-feest hebben we ook geen bezwaar. Maar in april is het nu eenmaal broedseizoen. En er zijn toch genoeg milieuvriendelijke alternatieven: een confettikanon in plaats van ballonnen oplaten en een lasershow in plaats van vuurwerk?" Kees: "Voortschrijdend inzicht maakt het soms wenselijk om tradities aan te passen."