Psychiatrische inrichting: een hel of een veilige haven?
Psychiatrische inrichting: een hel of een veilige haven? Foto: Mascha Hendriks

Paleis Wesopa speelt op locatie

WEESP – De kassen van Huyskweker Vechtwijck aan de 's-Gravelandseweg vormen het decor voor de nieuwe voorstelling van Paleis Wesopa. Met de productie 'Een soort Hades' van de Zweedse schrijver Lars Norén gaat deze theatergroep, onderdeel van De City Speelt, meer dan anders de diepte in: betekent het verblijf in een psychiatrische inrichting een hel of een veilige haven? Het publiek mag het zeggen. Speeldata zijn 22 tot en met 25 mei.

door Ruth van Kessel

Speciaal voor de behoefte aan diepgang in hun nieuwe productie en omdat zij een bestaand stuk wilden spelen, heeft Paleis of Wesopa voor dit seizoen regisseur Jori Hermsen aangetrokken. Hij is een door de wol geverfde theatermaker die met zijn eigen Theatergroep Sonja veel theaterproducties op zijn naam heeft staan. In overleg met de acteurs viel de keuze op het stuk 'Een soort Hades' uit 1994. Hermsen: "Voor mij gaat dit stuk over leven en vergankelijkheid, maar ook over de grens tussen normaal en abnormaal. Is die er wel? In dit verhaal zijn alle personages op zoek naar een uitweg. En als publiek bepaal je zelf je focus: wie ga je volgen in dit verhaal en wat ervaar je? Zeker door de locatie in de kassen is deze productie meer dan een toneelstuk, het is een totaalbeleving."
Paleis Wesopa wil de boodschap van het stuk onderstrepen met een bijzondere locatie. "Een locatie die contrast oproept, qua sfeer en qua beleving", licht de regisseur de keuze voor de kassen van Huyskweker Vechtwijck toe. "De ramen geven een speciale lichtinval. Of de zon nu ondergaat of dat de regen met bakken uit de lucht komt, het voegt enorm veel toe aan de sfeer van het stuk." Dagen is er gewerkt aan de transformatie van het achterste deel van de kassen tot een theaterdecor. De rode stoelen van de publiekstribune contrasteren met het wit van de vloer, waarop decorstukken het beeld van een psychiatrische inrichting neerzetten. Gele peertjes aan het plafond maken het plaatje compleet. Hermsen: "Het is fantastisch hoe kweker Jos van der Wurff heeft meegewerkt aan de realisatie van dit locatietheater. Geen moeite is te veel en hij neemt de 'overlast' van het publiek in zijn kassen – terwijl het seizoen voor eenjarige planten volop in gang is – voor lief. Daarbij stelt hij de locatie ook nog eens gratis ter beschikking. Daar zijn we ontzettend blij mee: het maakt het mogelijk om een productie als deze te realiseren."

Schapen en treinen
De laatste repetities voor het speelweekend zijn in volle gang. Voorzichtig veroveren de acteurs de geïmproviseerde theatervloer. Een meisje hangt ondersteboven over een bank, een man staart in een rolstoel naar buiten. Het geluid van een medicijnkar wordt overschaduwd door een kudde schapen die langs de kas trekt. De zon gaat langzaam onder en kleurt oranje, een trein raast voorbij. De bloemen in de kas verspreiden hun geur, een briesje wind. Zachte muziek. "Kom toch maar van díe kant op", geeft regisseur Hermsen een aanwijzing aan een speler. "Wen aan de ruimte, pas je stem daarop aan." De acteurs veranderen in patiënten en inrichtingspersoneel. Een andere wereld. Actrice Juliette Sanders is in haar nopjes: "Ik speel al 15 jaar bij Paleis Wesopa, maar zo diep als we deze keer in onze personages duiken is nieuw. Net zoals het spelen op locatie. Het stuk ontroert, al ontbreekt de humor niet. We hopen dat het publiek er net zo van gaat genieten als wij." 'Een soort Hades' wordt o.a. gesponsord door Huyskweker Vechtwijck, Netwerk Notarissen, Wispebier, Cafe 't Helletje, Fietspoint Oldenburger en VSBfonds.