Nieuwbouwplan 't Vinkennest in vogelvlucht: 12 huizen met twee woonlagen en aan de kopse kant twee woningen met drie woonlagen.
Nieuwbouwplan 't Vinkennest in vogelvlucht: 12 huizen met twee woonlagen en aan de kopse kant twee woningen met drie woonlagen.

't Vinkennest komt eraan, kerkcentrum nu snel plat

WEESP - De sloop van voormalig kerkcentrum Hogewey aan de Waarschapsstraat kan wat aannemer/ontwikkelaar Jan Putter betreft na de zomervakantie beginnen. De huizen die op deze locatie moeten verrijzen gaan, zodra de verkoopbrochure klaar is, in de verkoop bij makelaar Koster Di Giacomo.

door Marieke van Veen

't Vinkennest, zo heeft Jan Putter het bouwplan genoemd. Het behelst veertien eengezinswoningen, opgetrokken uit baksteen in verschillende natuurlijke tinten. Twaalf huizen hebben twee woonlagen, de twee aan de kopse kant hebben er drie.

De vijf lage woningen in het kortste rijtje (zie de artist impression) mogen door de bewoners worden voorzien van een dakopbouw. Bij de lage woningen in het langste rijtje, aan de kant van de Kostverlorenstraat, mag dat niet. De gemeenteraad heeft hiertoe besloten omdat omwonenden niet zitten te wachten op schaduw in hun tuin.

De woningen hebben een uitpandige entree, in de aangrenzende tuinen komen schuren/bergingen en parkeren kan voor de deur of in de extra vakken aan de zijkant. De kopse kanten zijn verbonden door een muur met openingen.

De huizen met twee woonlagen gaan € 249.000 kosten, de grotere woningen € 349.000. Tegen een meerprijs kan de dakopbouw al direct bij de bouw geplaatst worden. "Maar mensen kunnen er ook pas later voor kiezen en het door een ander laten uitvoeren", verklaart Putter. "We houden er rekening mee dat het trappenhuis later doorbroken moet worden." Putters bedrijf gaat de woningen zelf bouwen.

Veertien huizen, die qua architectuur en ligging passen in de buurt

Putter is blij dat er schot in zit: "Het ging lastig. Het duurde al lang voor er een plan lag dat fiat kreeg, maar er braken ook nog eens slechte economische tijden aan." De aannemer wil met de werkzaamheden starten als 65 à 70 procent van de woningen verkocht is.

Putter kocht het kerkcentrum in 2006 voor 1,4 miljoen euro van de Protestantse Gemeente. Zijn eerste plannen, zoals een discotheek, kregen weinig draagvlak. Hierna bleef het lang stil. Putter verhuurde het centrum ondertussen aan een uitzendbureau dat Poolse werknemers in het pand huisvestte. Deze bewoning was illegaal en werd beëindigd. Sindsdien staat het pand leeg en verloedert het. Dit tot ergenis van de buurt. Ondanks de hekken trekt het kerkcentrum 's avonds en 's nachts ongenode gasten. De brandweer heeft hier al diverse keren een (beginnende) brand moeten blussen.

Op de laagste huizen in dit rijtje mag een dakopbouw.