Fort Uitermeer met het terrein eromheen.
Fort Uitermeer met het terrein eromheen. Foto: Uiteraard Uitermeer

Uitermeer toont zichzelf op Feest van de Natuur

WEESP - De vrijwilligers van Stichting Uiteraard Uitermeer willen Fort Uitermeer meer onder de aandacht van Weespers brengen. Zaterdag vindt op het terrein het eerste Feest van de Natuur plaats.

door Christian Pfeiffer

"We merken elke keer als we rondleidingen geven dat er heel veel mensen zijn die Uitermeer nog niet kennen. Ook Weespers", zo vertelt Joop van Wijngaarden van Uiteraard Uitermeer. En dus is iedereen zaterdag welkom om een kijkje op het terrein te komen nemen. Tijdens het Feest van de Natuur is er aandacht voor lokale producten, zijn er lezingen, films, speurtochten, rondleidingen, presentaties, een informatiemarkt, dans en kunst. "Er zijn deze dag plaatselijke, regionale en landelijke organisaties, maar ook kunstenaars en ondernemers die iets te maken hebben met de natuur", zo vult Van Wijngaarden aan.

Maar liefst 21 organisaties zijn zaterdag te vinden op het terrein: Natuurmonumenten, I.V.N, Waternet, Gooise Vleermuizenwerkgroep, ANLV Vechtvallei, Vrienden van de Vecht/Werken aan de Vecht, Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, Vogelopvangcentrum Midden-Nederland, Centrum Stelling van Amsterdam, Vogelwerkgroep 't Gooi, Korenmolen De Vriendschap, Imker Gert Admiraal, Landgoedwinkel Drogenbroek, Biologische kaasboerderij De Groene Griffioen, Wijngoed Montferland, Olijck B.V. – natuurlijke worstenmakers, Dansschool Van Harten, Muziekgroep o.l.v. Rob de Jezus en Restaurant Uit & Meer.

De volgende kunstenaars zijn er ook: Paul Roholl, Niels de Groot, Kien Hertoghs, Jolanda Koops en Joost Fluitsma.

Er worden films vertoond. 'Natuurbrug', over de aanleg van de natuurbrug bij De Zanderij (aanvang 10.15 uur), 'Geheim Landschap', over forten (11.15 uur), 'Hollandse Wereldwonderen' (12.00 uur), 'Hidden Kingdoms' over verborgen werelden van kleine beestjes (12.45 uur) en 'De Nieuwe Wildernis', over de Oostvaardersplassen (13.45 uur).

Nederlandse film 'De Nieuwe Wildernis' te zien in filmzaal

Wie het terrein rondom Uitermeer en de natuur daar beter wil leren kennen, kan meelopen met een aantal rondleidingen over het terrein. Programma: rondleiding langs bijzondere plaatsen voor vogels door Guus van der Poel (10.15 uur), historische rondwandeling door een lid van Uiteraard Uitermeer (10.30 uur), natuurrondleiding door een IVN-gids (11.00 uur), weer een historische rondwandeling (11.30 uur), natuurrondleiding IVN (13.30 uur) en als laatste een historische rondwandeling om 14.00 uur.