Coalitie WSP, GroenLinks en PvdA gaat aan de slag

WEESP - De nieuwe coalitie van WSP, GroenLinks en PvdA staat te popelen om aan de slag te gaan. Het bestuursakkoord is af en de wethouders zijn geïnstalleerd. Morgen is de vuurdoop.

door Christian Pfeiffer

Op het stadhuis vergadert morgenavond namelijk de gemeenteraad over het nieuwe bestuursakkoord dat de drie partijen vrijdag presenteerden. In het akkoord staat hoe WSP, GroenLinks en PvdA de komende vier jaar Weesp gaan presenteren. Naar verwachting wordt dat een pittig debat. De nieuwe coalitie breekt op sommige vlakken duidelijk met de ingezette lijn van het vorige college en wil zelfs een aantal discussies over doen.

Wie het nieuwe bestuursakkoord bestudeert, ontdekt vooral veel termen als 'burgerparticipatie', 'eigen initiatief' en 'faciliteren'. De bal wordt de komende jaren bij de burgers neergelegd. Wie wil dat Weesp bruist en nog leuker wordt, moet met eigen initiatieven komen. De gemeente vervult daarin geen voortrekkersrol, maar helpt waar nodig. Dat bespaart vooral geld, want daar wordt de komende jaren een gebrek aan verwacht. In het akkoord worden daarnaast veel ideeën geopperd die de coalitie wil laten uitzoeken, zoals een stadsstrand en een nachttrein die stopt in Weesp.

Oppositiepartijen VVD, D66, CDA (het complete vorige college) en Artikel 50 hebben op voorhand al forse kritiek op het bestuursakkoord. Er worden te veel ideeën geopperd, het stuk is te vaag en waar het geld voor al die onderzoeken vandaan moet komen, is niet bekend, zo stellen zij. Dat er vorige week donderdag alvast vier wethouders - één meer dan het vorige college, meerkosten: 80.000 euro per jaar- werden geïnstalleerd zonder dat er een onderbouwing van lag, viel ook al niet lekker.

Sommige discussies wil het nieuwe college opnieuw voeren. Zo moeten de conclusies van de in 2011 opgestelde Woonvisie op de schop. Ook moet er opnieuw gekeken worden naar het uitbreiden van betaald parkeren in het centrum en wordt met een pennenstreek afscheid genomen van het plan om de schansen op te knappen.

Maar het is ook politiek. De oppositie hoort, zeker bij de eerste presentatie, het niet eens te zijn met de coalitie. WSP, GroenLinks en PvdA hebben morgenavond nog niet veel te vrezen. Het echte werk begint pas daarna. Wie morgen wil luisteren naar de raadsvergadering is vanaf 20.00 uur welkom op het stadhuis of op de website van WeesperNieuws.nl. Ook wordt de vergadering uitgezonden via de Kabelkrant.
Op pagina 12/13: Dit wil de coalitie met Weesp.