Bij de Ingelandenflat vindt de komende maanden een proef met afvalscheiding plaats.
Bij de Ingelandenflat vindt de komende maanden een proef met afvalscheiding plaats. Foto: Marieke van veen

Afval scheiden in een flat, kun je mensen dat vragen?

door Marieke van Veen

WEESP - Afvalstoffendienst GAD is vorige maand een proef gestart met gescheiden afvalinzameling bij de Ingelandenflat. Voorheen konden de bewoners gewoon hun vuilniszak in de ondergrondse container gooien. Een half jaar lang moeten ze echter alles apart houden en apart aanbieden. Kun je dat wel verwachten van iemand die op zeven hoog woont en geen tuin heeft? Juist wel, meent de GAD, de hoogbouw is al lang genoeg buiten schot gebleven.

Bij aanvang van de proef een paar weken terug is er een informatiebijeenkomst gehouden. Niet alle bewoners reageerden enthousiast. Die hebben geen zin in verschillende bakken in hun smalle keuken, stinkend gft-afval op het balkon en gezeul met meerdere zakken.

"Er waren aardig wat boze mensen", geeft GAD projectmanager Inger van Gelderen toe. "Maar als we het hergebruik in Nederland omhoog willen hebben, dan moeten we doorzetten. Dat is ons ook opgelegd vanuit de landelijke politiek. We zijn begonnen afvalscheiding in te voeren in de laagbouw, ook omdat die huizen vaak tuinen hebben. Maar nu is de hoogbouw toch echt aan de beurt."

De proef wordt ook in andere gemeenten in de regio gehouden. "Al die resultaten zetten we tegen elkaar af en daar rolt dan een werkbaar beleid uit", aldus Van Gelderen. Dat klinkt simpel, maar sommige bewoners zien het nog steeds niet zitten. Een mevrouw van zes hoog: "Glas, plastic en oud papier houd ik al langer apart, maar aan gft ga ik niet beginnen. Er staat gelukkig nog steeds een restcontainer, dus ik blijf het gewoon doen zoals ik het al deed. Ik heb geen zin in stinkend gft-afval in huis of op mijn balkon."

Volgens Van Gelderen hoeft gft-afval helemaal niet te stinken. "Datzelfde afval mocht voorheen bij het gewone huisvuil, dat soms ook een paar dagen in huis staat. Van apart bewaren gaat het niet sneller stinken." Wel kan ze zich voorstellen dat mensen even moeten slikken bij het idee dat ze voor gft, blik, drankenkartons, oud papier, glas, textiel en restafval aparte bakken of zakken moeten hebben. "Maar daar zijn mooie oplossingen voor", weet ze. "Er zijn verschillende systemen te koop, er is voor elke keuken wel iets passends."

'Van apart bewaren gaat gft-afval echt niet opeens sneller stinken'

Op een vergoeding voor de aanschaf hiervan hoeven de bewoners niet te rekenen. Op korting op de afvalstoffenheffing overigens ook niet. Inger van Gelderen: "Sterker nog: alleen als we met z'n allen meewerken aan afvalscheiding blijven de kosten gelijk. Zonder hergebruik zullen de kosten juist blijven stijgen."