Speciaal voor de jeugd op zondag 1 juni: 'Koning zonder kroon'.
Speciaal voor de jeugd op zondag 1 juni: 'Koning zonder kroon'.

woensdag 28 mei

Samen zingen

Wie van zingen houdt, kan woensdag 28 mei komen meezingen in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. De muzikale begeleiding is in handen van twee accordeonisten. Van 20.00 tot 22.00 uur. Deelname is gratis.

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 28 mei een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-.

zaterdag 31 mei

Commotie in de Kom

Het watersportfestival Commotie in de Kom vindt zaterdag 31 mei vanaf 10.00 uur plaats in en rond de Kom. Een greep uit het programma: een nautische markt, historische schepen, demonstraties nautische ambachten, rondvaarten, roeiwedstrijden en shantykoren. Zie ook pagina 7.

Huiskamerconcert

De band Tracey Silhouette verzorgt zaterdag 31 mei een huiskamerconcert op de biologische boerderij De Groene Griffioen. Tijd: van 15.30 tot 16.15 uur. Gratis entree. Locatie: Lange Muiderweg 18a.

Grote Kerk open

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdagmiddag geopend voor publiek. Van 13.00 tot 16.00 uur kan het gebouw worden bezichtigd en is er een verkoop van tweedehands boeken.

zondag 1 juni

Revancherit

Autosportvereniging De Vechtstreek houdt op zondag 1 juni de Revancherit. Start om 11.31 uur bij de Adelaar aan de Papelaan. Met kaartlezen, routebeschrijving en bol-pijl. Meer info: www.asvdevechtstreek.nl.

'De Koning zonder kroon'

Spranke en Blos spelen zondag 1 juni in de City of Wesopa de jeugdvoorstelling 'De Koning zonder kroon'. Een koning wordt door zijn vrouw het paleis uitgezet omdat hij zijn kroon kwijt is. Maar wat rampzalig lijkt, blijkt later anders uit te pakken. Er zijn twee voorstellingen: om 14.00 en om 15.15 uur. Kaarten kosten € 5,- voor kinderen tot en met 12 jaar en € 10,- voor iedereen vanaf 13 jaar. Kaarten zijn een half uur voor aanvang bij de kassa te koop (graag gepast betalen).

dinsdag 3 juni

Dikke Jas Concert

Het laatste Dikke Jas Concert van dit seizoen wordt gehouden op dinsdag 3 juni. Christiaan de Jong speelt in de Van Houtenkerk versterkte klassieke gitaar, elektronica en fluit. Thema: Jazzstandards en avantgarde flamenco. Tijd: van 12.30 tot 13.15 uur. Toegang: een vrije gift.

woensdag 4 juni

Voeding en bewegen voor het jonge kind

Het Mamacafé houdt woensdag 4 juni een themaochtend over Voeding en bewegen voor het jonge kind. Moeders, vaders en hun jonge kinderen zijn welkom. Locatie: Bibliotheek Weesp. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

Happy Hour Bibliotheek

Ter gelegenheid van de uitbreiding van de openingstijden houdt Bibliotheek Weesp een Happy Hour. Wie woensdag 4 juni tussen 12.00 en 13.00 uur lid wordt, betaalt het eerste jaar slechts € 10,- in plaats van € 44,45.

donderdag 5 juni

Vrouwen van Weesp

Stichting Vrouwen van Weesp bezoekt donderdag 5 juni een museum. Meer informatie volgt.

Alzheimer Café

Het Alzheimer Café van donderdag 5 juni staat in het teken van veranderend gedrag. Hans van Dam, docent/consulent Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), is gastspreker. Het café vindt plaats in Hotel Hart van Weesp aan de Herengracht. Inloop vanaf 19.00 uur. Programma van 19.30 tot 21.30 uur. Gratis entree.

'12 Years a Slave'

In de City draait donderdag 5 juni de film '12 Years a Slave'. Het gaat om een verfilming van het boek uit 1853 van Solomon Northup over zijn twaalfjarige slavenbestaan. Northup, gespeeld door Chiwetel Ejiofor, is een vrije zwarte man die in New York als violist de kost verdient op societyfeestjes. Tot hij in de val wordt gelokt en als slaaf wordt verkocht aan een plantagehouder. Regie: Steve McQueen. Aanvang 20.30 uur, entree € 8,-.

vrijdag 6 tot maandag 9 juni

Sylvia van Opstall

Tijdens het pinksterweekend keert kunstenaar Sylvia van Opstall terug naar Weesp. Sinds zij jaren geleden Weesp verliet, heeft ze veel bijzondere dingen gedaan. Hoogtepunt is een portret van Job Cohen voor het televisieprogramma Sterren op het Doek. Dit schilderij hangt thans in de Stopera in Amsterdam. Vanwege Weespers aan de Wand exposeert Van Opstall vier dagen lang, van vrijdag 6 juni tot en met maandag 9 juni, in de Van Houtenkerk.

vrijdag 6 tot maandag 9 juni

Weespers aan de Wand

De jaarlijkse kunstmanifestatie Weespers aan de Wand gaat vrijdag 6 juni om 16.15 uur van start in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht. Tot en met tweede pinksterdag is op uiteenlopende locaties in Weesp het gevarieerde werk van tientallen lokale kunstenaars te zien. Een kunstroute voert belangstellenden langs open ateliers, in de gracht drijven waterobjecten en langs het water zijn tekeningen van schoolkinderen te zien. In De Bibliotheek hangen de inzendingen van de fotowedstrijd Weesperfotomobiel.

zaterdag 7 juni

Grote Kerk open

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdagmiddag geopend voor publiek. Van 13.00 tot 16.00 uur kan het gebouw worden bezichtigd en is er een verkoop van tweedehands boeken.

Vroege Vogel Actie

De Weesper winkeliers vieren Luilak met de inmiddels traditionele Vroege Vogel Actie. Hoe vroeger u opstaat, hoe meer korting u krijgt bij de deelnemende Weesper detaillisten. Aanvang: 06.00 uur. De wekker nog eerder zetten om te kunnen ontbijten, hoeft niet per se. Bij veel winkels worden de deelnemers beloond met koffie en iets lekkers.

dinsdag 10 juni

Boekstart Mamacafé

Het Mamacafé houdt dinsdag 10 juni een themaochtend over Boekstart, een programma dat lezen met jonge kinderen stimuleert. Locatie: Bibliotheek Weesp. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

woensdag 11 juni

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis verzorgt woensdag 11 juni een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-. Wie geen vervoer heeft, kan maandag 9 juni tussen 18.00 en 20.00 uur bellen met 06-13898245. Deze vervoersservice kost € 1,50.

Verder:

Uitstellen afleren

Natasja Kardos houdt eind juni een tweedaagse workshop die de deelnemers van uitstellen moeten afhelpen. Volgens de Weespse is uitstelgedrag normaal, maar als het te vaak gebeurt kunnen financiële problemen en stress om de hoek komen kijken. De workshop beslaat twee zaterdagmiddagen: 21 juni en 28 juni van 13.00 tot 17.00 in De Bibliotheek Weesp. De kosten bedragen € 45,-. Aanmelden: www.uitstellenvoorbij.nl.

Vrouweninloop

De vrouwen van Weesp hebben sinds dit jaar een eigen ruimte in gebouw Papelaan 99. Elke maandag van 13.00 tot 15.00 uur en elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur zijn alle vrouwen van Weesp welkom om elkaar hier te ontmoeten, ideeën aan te dragen en informatie in te winnen.

Schilderijen

"Bij abstracte schilderkunst moet je niet denken. Je moet het voelen, je moet het doen", meent Riny van der Valk. Haar schilderijen zijn momenteel te zien in De Bibliotheek.

Kandidaten Cultuurprijs

Wie wint de Weesper Domijn Cultuurprijs 2014? Weespers mogen hiervoor zelf kandidaten aandragen. Er zijn drie prijzen te vergeven: de cultuurprijs, een aanmoedigingsprijs en een eervolle vermelding. In aanmerking komen personen of instellingen die gedurende een langere periode een bijdrage hebben geleverd aan het culturele of artistieke leven in Weesp. Kandidaten inbrengen kan tot uiterlijk 31 juli door de namen en een toelichting door te geven aan het secretariaat: Casparuslaan 202 / anton.pastor@versatel.nl.

De aangrijpende film '12 Years a Slave' draait donderdag 5 juni in de City.