In alle vroegte met elkaar ontbijten op straat heeft wel iets.
In alle vroegte met elkaar ontbijten op straat heeft wel iets.

Eitje tikken en koopjes scoren

WEESP - Vroeg opstaan loont, zeker op Luilak. Ook dit jaar hielden Weesper winkeliers op zaterdag de Vroege Vogelactie en trakteerden ze hun vroege klanten op flinke kortingen en een lekker ontbijtje. Daar kwam menig Weesper graag voor uit bed.

door Ruth van Kessel

En dus begon zaterdag al vanaf zes uur het leven op straat in het centrum van Weesp. De zon was nog maar net op en streek met haar ochtendlicht over de straten. Je kon al merken dat het warm zou worden deze dag. Shopaholics haastten zich intussen van winkel naar winkel. Voor zeven uur waren immers de hoogste kortingen te scoren, in sommige winkels liep die wel op tot 35%. Daarna liepen de kortingen iets terug tot 9.00 uur, maar nog steeds waren die erg aantrekkelijk. De echte koopjesfanatici hadden zich de dagen tevoren al geörienteerd op hun aankopen, dus die hoefden de buit alleen nog maar binnen te halen. Karin Wesselman van Karin Wesselmanmode: "Maar dan loop je natuurlijk wel het risico dat iets al verkocht is. Want dat is de sport, je moet er echt snel bij zijn." Andere vroege vogels namen de tijd om rustig rond te snuffelen en het was in de kledingwinkels dringen bij de paskamers op dit vroege uur. Na zevenen ging het tempo van de shoppers wat omlaag en nam menigeen de tijd voor een heerlijk ontbijtje op straat. "Het heeft wel iets om zo samen te ontbijten", was een veelgehoorde reactie. En "Lekker hoor, mag ik een dubbelgebakken eitje?" De sfeer aan de tafels was opperbest, de zon deed de rest. Af en toe werd de lome ochtendsfeer opgeschrikt door kinderen met fluitjes, ratels en blikjes achter hun fiets. Want wat is er leuker dan langslapers wakker schudden, daar is het immers ooit om begonnen bij Luilak.
Nelis' IJssalon serveerde op Luilak tussen 6.00 en 9.00 uur speciale luilakontbijtjes, waarvan ze de opbrengst volledig doneerden aan de Stichting Metakids. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een dodelijke stofwisselingsziekte. Jonathan Sas van de ijssalon meldt trots: "We hebben 1425 euro kunnen ophalen voor Metakids, daar zijn we erg blij mee." Traditioneel verlootten de deelnemende winkeliers ook deze keer een picknickmand onder de vroege vogels.

Maar het gaat natuurlijk om koopjes scoren.