Johan Bulten: 'Ik wil een mooie onderneming neerzetten, maar het wordt me wel moeilijk gemaakt.'
Johan Bulten: 'Ik wil een mooie onderneming neerzetten, maar het wordt me wel moeilijk gemaakt.' Foto: Ruth van Kessel

'Als kleine ondernemer moet je wijken voor het grote geld'

WEESP – Een rasechte Weesper noemt hij zich, maar als nieuwe ondernemer voelt Johan Bulten zich weinig gesteund door zijn stad. Vorig jaar startte hij in de leegstaande viswinkel aan de Achtergracht opnieuw een viszaak. Een locatie die onder druk staat vanwege het al lang beloofde nieuwe winkelcentrum op deze plek. Per 1 juli moet Bulten het pand verlaten. "De gemeente, de politiek, iedereen roept maar wat, maar voor mij wordt het steeds moeilijker om mijn hoofd boven water te houden."

door Ruth van Kessel

Op 9 april 2013 startte Johan Bulten samen met zijn vrouw Jacqueline de Volendammer Vishandel J&J aan de Achtergracht. Hij had al eerder zijn oog laten vallen op dit pand en viel voor de charmes van de locatie. En wetende dat Weesp de vorige viswinkel erg miste, zocht hij contact met de oude huurder A.J.M. Guijt. Ze kwamen overeen dat Bulten voor 45.000 euro de inventaris van de oude viswinkel kon overnemen, inclusief de goodwill. Guijt zou vervolgens met eigenaar Ahold van het pand regelen dat het huurcontract op naam van Bulten kwam te staan. Bulten: "Op dat moment stonden de plannen voor de bouw van een nieuw winkelcentrum in de ijskast vanwege de patstelling rond de parkeergarage die de gemeente ambieerde, maar die voor Ahold niet haalbaar bleek. Bij navraag bij de gemeente kreeg ik te horen dat er de eerste vijf jaar niet zou worden gebouwd. Dat was mondeling ja, maar toen ook politieke kopstukken in de winkel beweerden dat er niets zou gebeuren, durfde ik het aan om hier zelf een viswinkel te beginnen."
Eigenlijk ben je toch geen visboer?
"Dat niet, maar ik ben wel getrouwd met Jacqueline, die al elf jaar met de viskraam van haar Volendammer vader op de markt in Alphen a/d Rijn staat. Ik ben dus als vanzelf gegroeid in de vis. Maar het klopt dat ik eerst andere dingen heb gedaan: 17 jaar bij Fakkeldij en vervolgens in de aanleg en drainage van voetbalvelden. Hiervoor reisde ik de hele wereld over en was soms maanden onderweg. Na vijf jaar wilde mijn gezin me liever dichter bij huis hebben. Deze winkel biedt een mooie uitdaging."

Wat gaat er mis?
"Eerst lukte het al niet om het huurcontract met Ahold op mijn naam te zetten, maar bleef het op naam van Guijt. Toen in september 2013 ineens de plannen voor herinrichting uit de kast werden gehaald, bleek dat Ahold Guijt had uitgekocht voor 55.000 euro en kreeg ik te horen dat ik tot 1 maart 2014 de tijd kreeg om uit het pand te vertrekken. Dat is door vertraging in de sloop van de brandweerkazerne uitgesteld tot 1 juli 2014, maar dan moet ik er echt uit."

En dat brengt kosten met zich mee?
"Nu het niet anders kan, vind ik een verhuizing naar het pand van kantoorboekhandel De Ark aan de Nieuwstad wel een optie. Dat brengt een investering van 110.000 voor de inrichting met zich mee. Ondanks de goede omzet heb ik dit geld niet. En de Rabobank wil ook al niet verder gaan dan een starterslening. Dus hoe kan ik dat betalen? Gelukkig hoorde ik gisteren dat de huidige 28 jaar (!) oude toonbank waarschijnlijk kan worden overgeplaatst. Als dat lukt, zou ik de verhuizing net kunnen bolwerken."
Waarom vertel je dit verhaal?
"Ik wil dat mensen weten hoe het zit. Als kleine ondernemer moet je wijken voor het grote geld van Ahold en de gemeente kijkt toe. Ik hoop dat de gemeente nu wel een beetje meewerkt aan deze gedwongen verhuizing. Maar ik krijg al buikpijn als ik denk aan de tegenwerking die nog kan komen."
Na afloop van het interview verzucht Bulten: "Ik wilde juist een positief verhaal vertellen, want ik wil met alle partijen graag werken aan een oplossing. Is dat een beetje gelukt?"