Water, monumenten, molens: Weesp heeft veel te bieden. Toch is dat niet bij iedereen bekend.
Water, monumenten, molens: Weesp heeft veel te bieden. Toch is dat niet bij iedereen bekend.

Hoe kan Weesp zijn toeristische potentie beter benutten?

WEESP - Deze week ontvangt u niet alleen het WeesperNieuws, maar ook 'Welkom in Weesp', de jaarlijkse zomergids van het WeesperNieuws. Dit boekwerk geeft, al zeggen we het zelf, een fraai beeld van hoe mooi Weesp is. Het is goed om daar oog voor te houden, want Weesp benut zijn toeristische potentie onvoldoende. Meer bezoekers in het centrum van Weesp is een must: voor de winkeliers, voor de gemeente, voor iedereen. De toerist is de nieuwe consument.

door André Verheul

Je zult in Weesp maar niet verder komen dan het station of het bedrijventerrein. Dan mis je de bootjes, de terrasjes, de monumenten, de molens en de grachten. Weesp heeft veel te bieden. Toch is dat niet bij iedereen bekend. Ja, de inwoners van Weesp, die hoef je niets meer te vertellen. Maar wie Weesp niet kent, kijkt vaak verbaasd op als je zegt dat je met je bootje zo het centrum van Weesp kunt invaren. Dat je hier leuk kunt winkelen, voortreffelijk kunt eten en heerlijk een terrasje aan het water kunt pakken. Waarom is dat niet bij iedereen bekend? Eén verklaring is dat Weesp een lelijke buitenkant heeft. Dagelijks scheren tienduizenden mensen in de trein langs Weesp en zien vooral rommelige bedrijfspanden, weinig inspirerende flatjes en veel weiland. Dan heb je al snel de perceptie dat Weesp een lelijk boerenarbeidersdorp is. Wat het dus niet is.

455.000 bezoekers
Is de schoonheid van Weesp echt zo onbekend? Gelukkig niet. In de Nota Toerisme en Recreatie van de gemeente Weesp (september 2007) lezen we dat per jaar circa 455.000 mensen een bezoek aan Weesp brengen. Voor ruim 300.000 van hen betrof het een herhalingsbezoek: ze vonden het dus leuk en kwamen terug. We lezen verder dat het water en de (historische) omgeving en de natuur de dragers van het toeristisch product zijn. Weesp heeft in totaal twee kilometer aanlegsteiger, goed voor ruim 450 boten. Daarvan is de helft beschikbaar voor toeristen. Per jaar zorgen ze voor ruim 8500 overnachtingen in Weesp. De andere overnachtingen (cijfers onbekend) komen voor rekening van één hotel (Hart van Weesp) en een opkomend aantal B&B's. Waterrecreatie is goed voor een derde plaats als het gaat om bezoekersaantallen. De Weesper horeca en vooral de evenementen zijn de grootste publiekstrekkers, zo meldt de Nota Toerisme.
Toerisme en recreatie zijn van niet te onderschatten belang voor Weesp. De inkomsten hieruit zijn hard nodig om het verlies aan winkelend publiek (veranderende consument) te compenseren. Er zijn zelfs mensen die menen dat alleen toerisme ervoor kan zorgen dat de binnenstad van Weesp levendig en leefbaar blijft, omdat het tijdperk waarin winkels dat deden op zijn einde loopt. De toerist wordt de nieuwe consument.

Op het gebied van toerisme en recreatie is er in Weesp goed en slecht nieuws. Het goede is dat de stad qua karakter, historie en ligging erg veel te bieden heeft. Het slechte nieuws is dat de toeristische potentie niet ten volle wordt benut. Dat lezen we niet alleen in de Nota Toerisme, maar ook in allerlei andere studies en aanverwante rapporten op dit gebied. Er is van alles, maar er mist iets in samenhang, marketing en onderhoud. Het naar een hoger niveau tillen blijkt nog niet makkelijk. Waar begin je? Wie heeft er belang bij? Wie durft te investeren? Wie wil er samenwerken? Een zwak punt is het imago van Weesp. Daar hadden we het al over: lang niet iedereen weet hoe mooi het hier is. B en W hebben een aanzet gegeven voor citymarketing. Dat bevindt zich nog in de fase van hardop denken. Een ander zwak punt, zo stelt de Nota Toerisme, is dat de vestingwallen niet worden benut. Wat een prachtige vesting kan zijn, ligt er nu verwaarloosd bij. De ambitieuze poging om deze wallen met provinciesubsidie op te knappen geeft blijk van visie, maar dreigt te stranden in de gemeenteraad: gedoe over geld en een omgekapte boom.

Een groep winkeliers gaf vorig jaar de aanzet tot een breedgedragen stichting Beleef Weesp 2025 die citymanagement bij de hoorns zou vatten. Ruim een jaar later en enkele tienduizenden euro's aanloopkosten armer is er nog niets bereikt. Dat is ontzettend jammer, want ook dit initiatief getuigt van visie. Positieve ontwikkelingen in deze sector zijn vooral de komst van nieuwe horecazaken en de verdere aanwas van kleinere en grotere activieiten. Last but not least stak en steekt de gemeente veel geld in het opknappen van straten, kades en bruggen en het fatsoeneren van de openbare ruimte. Ook dat getuigt van visie. De tv-zendtijd die de gemeente inkocht bij 'RTL Vaart' gaf ons imago vorig jaar een welkome, maar eenmalige boost.

Toerisme kan verlies aan winkelend publiek compenseren

Nieuw bestuur VVV
Bij André Wierper, de nieuwe voorzitter van de Weesper VVV, jeuken de handen. Ook hij ziet dat zijn prachtige stadje aan de Vecht zoveel te bieden heeft en dat daar veel meer aan gedaan kan en moet worden. Wierper versterkte het VVV-bestuur samen met secretaris Ronald Willemsen en algemeen bestuurslid Guido van der Meer. Drie rasechte Weespers die zin hebben om er iets van te maken. Samen met de andere VVV-vrijwilligers, maar ook samen met verenigingen, instellingen en bedrijven in Weesp. Vorige maand hield het nieuwe VVV-bestuur een borrel in het nieuwe restaurant Aaltje aan de Herengracht om met vertegenwoordigers van allerlei actieve partijen het nieuwe toeristenseizoen af te trappen en om de ambities te tonen. Daar vroeg hij medewerking van de actieve partijen, zoals sportclubs, andere verenigingen en instellingen, gemeente en ondernemers. "Samen maken wij Weesp." Het eerste wapenfeit van het vernieuwde VVV is de kinderkermis op de Nieuwstraat die op 18 juni van start gaat.

Gebiedsmarketing
Ook de gemeente Weesp zit intussen niet stil. Een van de initiatieven is om de gebiedsmarketing op te pakken met de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht. De gemeente meldde onlangs: "Er vindt momenteel een onderzoek plaats naar onder meer de sterke en de zwakke kanten van het gebied en de gezamenlijke positionering voor het gebied. Met als doel om een toeristisch product te promoten en op de markt te zetten. Ook willen de drie gemeenten gezamenlijk een Economisch Profiel opstellen waarin de economische structuur van het gebied, de kansen en bedreigingen in kaart worden gebracht om zo de economische potentie maximaal te benutten en te versterken."