Rolf Bock, Jaap Jonker en Ton Lamme in de schiettent op de kermis aan de Nieuwstraat in 1962.
Rolf Bock, Jaap Jonker en Ton Lamme in de schiettent op de kermis aan de Nieuwstraat in 1962.

Na 35 jaar weer een kermis in de binnenstad

WEESP - In het centrum, op de Nieuwstraat, gaat vandaag de kermis van start. Voor het eerst in tientallen jaren staat er weer een kermis in de oude binnenstad.

door Christian Pfeiffer

Het moet 1979 zijn, tijdens een van de eerste Sluis-en-bruggenfeesten, dat er voor het laatst een kermis stond op de Nieuwstraat. Voor die tijd werd er wel vaker een kermis gehouden in de binnenstad. De oudere Weesper kan zich vast wel de kermissen herinneren die in de jaren 50 en begin jaren 60 in het centrum stonden. Het zijn die kermissen die voortleven in verhalen. "Er zijn zelfs huwelijken uit voortgekomen", zo vertelt André Wierper van de Weesper VVV.

De kermis is een initiatief van de VVV. Het bestuur van de organisatie vernieuwde aan het begin van dit jaar en de VVV kondigde toen al aan met nieuw elan activiteiten te willen organiseren. "We willen alle Weespers, bijvoorbeeld uit Aetsveld en Leeuwenveld, de binnenstad in lokken. Het centrum kan wel een steuntje in de rug gebruiken." Er is voor gekozen om de kermis specifiek op kinderen en hun ouders te richten. Op het Groote Plein komt de grootste attractie: een Booster. Op de Nieuwstraat richting de Grote Kerk komen gokspelletjes. Voor de Grote Kerk zelf komen grote trampolines en wie doorloopt richting het Weesperplein komt vooral langs wat horeca en naast de Blokker komt een draaimolen. "We zetten de attracties niet al te dicht op elkaar zodat er genoeg ruimte blijft om de winkels van de Nieuwstraat te bereiken", zo vertelt Wierper. Lunchroom 't Carillon bouwt een terras voor de deur. De kermis gaat vandaag open en blijft staan tot zondagavond. Maandag wordt de boel weer afgebroken en dinsdag staat de weekmarkt gewoon weer op de Nieuwstraat. De wekelijkse biologische markt die elke vrijdag op het Weesperplein wordt gehouden, wijkt voor een keer uit naar de Achteromstraat. Dat is wel even opletten: de gemeente heeft daar namelijk een tijdelijk parkeerverbod voor ingesteld.

Om het kermisbezoek te stimuleren en Weespers aan te moedigen vooral in de binnenstad hun boodschappen te doen, is er twee weken geleden een spaaractie bij 19 winkeliers gestart. "Bij elke tien euro aan boodschappen wordt een spaarzegeltje gegeven. Die zegels kunnen op een spaarkaart worden geplakt. Die kaart kan vervolgens op de kermis worden ingeruild voor muntjes", zo legt Wierper uit. De actie is al een groot succes en loopt nog door tot het einde van de kermis.

Wendy van der Neut op de kermis in 1979.