Positief vooruitzicht

WEESP - Een meevaller voor Weesp. De gemeente staat er financieel beter voor dan eerder gedacht. Door meevallers blijft er voor 2015 meer geld over. En ook de jaren erna is de begroting bijna sluitend.

door Christian Pfeiffer

Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad. De boodschap is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Jaren achtereen moest de broekriem stevig worden aangehaald. Vorig jaar nog was het voorstel om ruim 1,5 miljoen euro te bezuinigen. Uiteindelijk werd een bezuinigingspakket van enkele tonnen aangenomen om de financiën onder controle te krijgen. De maatregelen die toen zijn genomen, blijken goed te werken. Ook komt er meer geld van het Rijk dan verwacht voor zorgtaken en zorgt de bouw van Leeuwenveld 3 voor inkomsten.

Ook het verplaatsen van de uitvoering van de Sociale Dienst van de gemeente Hilversum naar Stichtse Vecht levert Weesp ruim 400.000 euro extra op.

Het college stelt daarom aan de gemeenteraad voor om het huidige financiële beleid zoveel mogelijk voort te zetten. Voor 2016 en 2017 is er nog wel een tekort op de begroting. Daar moeten wel maatregelen voor worden genomen. Die bezuiniging wordt vooral gevonden in de interne beleidsvoering: Weespers zullen daar niet zoveel last van hebben.
De kersverse wethouder van Financiën, Jos van Veen, is tevreden met de cijfers. "Dit ziet er goed uit", zo vertelt hij. Van Veen benadrukt wel dat de plannen van de nieuwe coalitie van WSP, GroenLinks en PvdA nog niet zijn meegenomen in deze financiële berekening. Wat de nieuwe coalitie met Weesp wil doen, wordt de komende zomer per plan afzonderlijk doorgerekend.

Ook is het nog onduidelijk welke gelden Weesp de komende jaren van het Rijk krijgt voor de uitvoering van de taken in het Sociale Domein, zoals Jeugdzorg en zorg aan langdurig zieken en ouderen. De komende maanden worden daar in Den Haag de beslissingen over genomen. Op het stadhuis is het afwachten hoeveel geld Weesp krijgt om dit te gaan regelen. "Daar hebben we nog helemaal geen zicht op, dat is koffiedik kijken. Dat geld kan onze begroting in een keer laten kantelen", zo waarschuwt Van Veen.