WTC-voorzitter Cor Bavinck kijkt vol vertrouwen naar de toekomst.
WTC-voorzitter Cor Bavinck kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Foto: Ruth van Kessel

Weesper Open Tennistoernooi jaarlijks hoogtepunt van WTC

WEESP – Het Corendon Weesper Open Tennistoernooi staat voor de deur en de Weesper Tennis Club maakt zich op voor een sportief evenement waar ruim 200 tennissers uit Weesp en de regio op afkomen. "Een van de hoogtepunten van onze tennisclub", vertelt voorzitter Cor Bavinck trots. "En ook voor niet-tennissers zijn er aantrekkelijke wedstrijden om naar te kijken."

door Ruth van Kessel

Wanneer is het precies?
"De wedstrijden beginnen op zaterdag 21 juni en een week later zijn op 28 en 29 juni de finales. Het is een populair toernooi in deze regio met een speelniveau tussen de 8 en de 3. Niet-tennissers zegt dat niet zoveel, maar vooral de niveau 3-spelers zijn heel mooi om naar te kijken. Die delen we dan ook in op primetime, zodat veel mensen de gelegenheid hebben om te komen kijken."

Een jaarlijks hoogtepunt?
"Onze club bestaat 87 jaar en zolang ik me kan heugen organiseert WTC elk jaar een open seniorentoernooi. Een jaarlijks hoogtepunt, maar zo kennen we er nog meer. Het Open Jeugdtoernooi in de herfstvakantie is ook altijd een groot succes en verder hebben we nog de onderlinge clubkampioenschappen, de competitie in zowel de zomer als de winter, en niet te vergeten de Ladies Day en sinds kort Gentlemen Day, waarbij de heren in ouderwets kostuum en houten rackets de baan op komen."

Dat klinkt allemaal gezellig?
"Dat is wat wij ook zijn: een gezellige, recreatieve club. Dat is ook de nieuwe wind die waait binnen de club. Bij ons gaat het niet om de prijzen, maar om het veel laten spelen van de leden. Bij onze trainers leren kinderen en volwassenen goed spelen, maar ben je echt heel ambitieus en heb je veel talent dan begeleiden de trainers je naar ambitieuzere clubs in de regio of kom je in aanmerking voor training bij de bond. Bij WTC hebben we die ambitie en dus ook de selectie losgelaten."

Waarom deze beleidswijziging?
"We willen het tennis aantrekkelijk maken voor een grotere groep. Landelijk, en dus ook bij ons, zie je een terugloop van 30% onder de leden. Dat komt door de crisis, maar ook de jeugd haakt af. Daarom willen we het tennis weer aantrekkelijk maken door veel activiteiten aan te bieden en kinderen al jong wedstrijdjes te laten spelen op hun niveau. Dat is ook het beleid van de KNLTB, de tennisbond. En je ziet dat het helpt, ook de introductie van tennis op de basisscholen door onze tennistrainers zorgt voor nieuwe aanwas. We zijn over het dieptepunt heen, gelukkig."

Kortere wedstrijden en kinderen al jong wedstrijdjes laten spelen

Wat is de grootste verandering?
"Mensen zijn soms huiverig om mee te doen aan wedstrijden omdat die zo tijdrovend zijn. Het kan gebeuren dat je voor een competitiedag, waarbij je feitelijk maar twee wedstrijden speelt, de hele dag op het park zit. Dat is niet meer van deze tijd, waar tijd een steeds kostbaarder goed is. Daarom wil de KNLTB overgaan op de introductie van kortere wedstrijden door een andere puntentelling en de derde set wordt ook niet meer volledig gespeeld, maar wordt een tiebreak. Fanatieke tennissers vinden deze veranderingen maar niets, maar het gaat wel de toekomst worden."
Hoe zie je de toekomst?
"Ten tijde van de uitbreiding van het park zaten we op 900 leden, eind 2013 waren dat er 600 en nu stevenen we af op de 700 aan het eind van het jaar. Het gaat goed. De jongste jeugd groeit, we hebben weer een clubtrainer die leuke activiteiten organiseert en we worden weer steeds meer een vereniging waar mensen bereid zijn om zich in te zetten voor de club. Het doel, een recreatieve levendige gezinsclub te zijn, is weer in zicht. Daar ben ik heel tevreden mee."