Groen met toch aandacht voor militair erfgoed, zo redeneert Roozen.
Groen met toch aandacht voor militair erfgoed, zo redeneert Roozen. Foto: Christian Pfeiffer

Heeft Roozen de oplossing voor de schansen?

WEESP - Met een middenweg tussen reconstrueren en zo laten heeft Niek Roozen mogelijk de oplossing in de schansendiscussie gevonden. De raad beslist morgen.

door Christian Pfeiffer

Meer bomen, het betonnen 'kunstwerk' op schans de Nieuwe Achtkant aanpakken en toch het militair en cultureel erfgoed verantwoord beheren. Dat is in het kort het nieuwe plan landschapsarchitect Niek Roozen om de schansen op te knappen. Hij presenteerde het vorige week.

Het idee is geboren als laatste redmiddel om de reconstructieplannen te redden. Al jaren wordt erover gesproken om de vestingwerken te reconstrueren. Het speerpunt van de vorige coalitie maakte dat voor- en tegenstanders fel tegenover elkaar stonden. De nieuwe coalitie van WSP, GroenLinks en PvdA maakte bij het aantreden bekend te willen stoppen. Betrokken partijen tekenden bezwaar aan: onder meer de Historische Kring Weesp en Watersportvereniging De Vecht sprongen op de bres voor het schansenplan. Hoe kan Weesp de reconstructie stopzetten terwijl er al veel geld en tijd is ingestoken, zo was de vraag.

Nu is het daar het idee van Niek Roozen. Geheel onverwachts presenteerde hij het vorige week bij de discussie van de raadscommissie over het onderwerp. Roozen, wereldwijd geroemd als landschapsarchitect en eigenaar/bewoner van de Bakkerschans (Theetuin) heeft zelf een plan gemaakt om de schansen op te knappen.
Het draait allemaal om geld en timing. Weesp heeft nog steeds de toezegging op zak van de provincie Noord-Holland die drie kwart van de plannen wil betalen. Gaat er morgen een streep door de reconstructie van de schansen, dan is het geld ook weg. Weesp moet dan alle toekomstige plannen zelf betalen. De provincie wil uiterlijk volgende maand weten of Weesp nog meedoet.

Niek Roozen stelt nu voor om de, met de provincie ontwikkelde, rigoreuze reconstructieplannen te nemen en die zo aan te passen dat de schansen veel meer blijven zoals ze nu zijn. Hij noemt de Theetuin als voorbeeld. Door de reconstructie veel minder ingrijpend uit te voeren blijft er geld over om het betonnen kunstwerk op de Nieuwe Achtkant te veranderen. Want dat is lelijk en bovendien ook nog eens gevaarlijk, zo pleit Roozen. En op de vraag of de provincie de aanpassingen aan de plannen wel pikt, heeft hij ook een antwoord. "Ik ben zo vrij geweest om even met de provincie te bellen over mijn plan. Die wil er best over praten", zo vertelde Niek Roozen vorige week aan de raadscommissie.

De Theetuin als leidraad, zo moet de rest van de schansen worden

Niek Roozen wil aandacht voor het militair en cultureel erfgoed op de schansen en voor het groen. De vestingwallen moeten iets worden opgestrakt, maar de aanzichten moeten groen blijven. Er komen meer bomen dan er nu staan, vooral ook op de Nieuwe Achtkant. De binnentereinen op de schansen moeten hun huidige functie behouden (bijvoorbeeld het speelterrein bij het politiebureau) en die functie moet waar mogelijk worden versterkt. De waterkanten blijven helemaal groen.

De Historische Kring Weesp is enthousiast en steunt het plan. Natuurliefhebbers Kees en Bianca de Graaf zijn tegen. Zij willen dat er helemaal niet aan de schansen wordt gerommeld.