Start van de scholierenloop in 2013, toen nog vanaf MHCWeesp.
Start van de scholierenloop in 2013, toen nog vanaf MHCWeesp. Foto: Ruth van Kessel

Vechtloop meer langs Vecht en door centrum

WEESP - Geen recordaantal zoals vorig jaar, maar wel heel veel mensen schreven zich in voor de Vechtloop, die zondag voor de 33ste keer gelopen wordt. Ruim 1000 voorinschrijvingen staan genoteerd, daar komen de na-inschrijvingen tot en met zondagochtend nog bij. De start en finish zijn dit jaar bij Manege Bleijenberg.

door Ruth van Kessel

De deelnemers bijten zich vast in de afstanden 2,5, 5, 10, 15 en 21 kilometer, waarbij voor de langere afstanden dit jaar het parcours door het centrum van Weesp met een kilometer is verlengd. Het grootste deel van de lopen gaat dit jaar langer langs de Vecht, met keerpunten bij Fort Uitermeer en de Reaalspolderweg. De 21 kilometer wordt verlengd met een rondje Naardermeer. En deelnemers van de 5 kilometer moeten goed opletten dat ze dit jaar rechtsaf gaan na de start: het parcours is gewijzigd en loopt via de Lange Muiderweg naar een keerpunt aan de Reaalspolderweg. Vanaf 12.00 uur is de start van de 5, 10, 15 en 21 kilometer.
Om 11.30 start de 2,5 kilometer en de Scholierenloop. Maar liefst 171 kinderen van de Weesper basisscholen hebben zich ingeschreven, waarvan er 62 meedoen aan de Mini Kids Run (groep 1 t/m groep 4). Die vindt overigens net als vorig jaar plaats op de velden van MHCWeesp en start om 10.45 uur. Wie het wat rustiger aan wil doen kan zich nog inschrijven voor de Weespergilde Vechtwalk en kiezen voor een afstand van 10 of 25 kilometer. Tijdens de wandeling kunnen wandelaars nog besluiten om een extra lus te lopen en komen dan met 30 kilometer in hun benen weer terug in Weesp. De route gaat langs de hoogtepunten van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie.
De organisatie verheugt zich. William Elegeert: "Dit is de op een na grootste Vechtloop in haar bestaan en dat ondanks veel concurrentie in de regio. Het verlengde parcours door het centrum wordt vast een happening, waar veel Weespers op afkomen. Wel kunnen we nog vrijwilligers gebruiken. Dus wie zich geroepen voelt? Graag!"

Ook dit jaar verbindt de Vechtloop zich aan de Stichting Semmy, een goed doel dat geld inzamelt voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. Vorig jaar leverde de Vechtloop een donatie van 2500 euro op.

Wie na dit lezen enthousiast is geworden kan zich nog inschrijven vanaf vandaag tot en met zaterdag bij Bijvoet Sport aan de Achtergracht of op zondag tot ongeveer 11.00 uur op de startlocatie Manege Bleijenberg. Ook jonge lopertjes die op de valreep mee willen doen aan de Mini Kids Run zijn tot zondagochtend 10.15 uur nog welkom.

Wie mee wil doen, kan zich tot zondagochtend nog inschrijven