Buurtbewoners gesloopte kazerne vrezen verzakkingen
Buurtbewoners gesloopte kazerne vrezen verzakkingen Foto: Marieke van Veen

'Nu al schade en
't ergste komt nog'

WEESP - Omwonenden van de gesloopte brandweerkazerne houden hun hart vast. De sloop bracht al de nodige schade en overlast met zich mee, maar hoe gaat dat straks als er geheid en gebouwd moet worden ten behoeve van het nieuwe winkelgebied?

door Marieke van Veen

Toen begin mei de sloop van de oude brandweerkazerne aan de Achtergracht van start ging, was het voor de bewoners van de Achtergracht, Singelstraat en Emmastraat wel even slikken. De deuren en kozijnen stonden soms te trillen in de sponningen en hier en daar gleed er een dakpan van het dak.

Bij Norman Pondman aan het eind van de Emmstraat ontstond er zelfs een rioolbreuk (zie p7). Hij kampte lange tijd met stankoverlast en heeft uiteindelijk de buizen onder het huis en de tuin moeten laten vervangen en herstellen: "De hele tuin lag open. Het was hier een bouwput." Hij vreest straks nog veel meer schade als de herontwikkeling van het winkelgebied begint. "Aan de kant van de huizen wordt trillingsarm geheid, maar de rest gaat op de gebruikelijke hydraulische manier. Het is wachten op nog meer problemen. Dit zijn allemaal oude huizen, gebouwd op huiden. Verzakkingen zijn bijna niet te voorkomen."

Aan de kant waar Pondman woont, zijn voorafgaand aan de sloop metingen gedaan en foto's genomen, zodat de afwikkeling van eventuele schade straks correct zou moeten verlopen. Pondman is sceptisch: "Ik ben als gewone man geen partij voor de gehaaide juristen van een bouwbedrijf." Daarom probeert hij nu vooraf die ellende te voorkomen. Hij heeft handtekeningen opgehaald, een brandbrief gestuurd aan het gemeentebestuur en gaat inspreken in de raadsvergadering. Lees verder op pagina 7.