Job van Alphen kijkt uit naar zijn vakantie.
Job van Alphen kijkt uit naar zijn vakantie.

Job is er na zeven jaar Vechtstede wel klaar mee

Naam: Job van Alphen (18)
Woonplaats: Weesp
School: Vechtstede College
Geslaagd voor: vwo

Gefeliciteerd! Een makkie of pittig?
"Ik heb eerst de havo gedaan, dus het waren niet mijn eerste examens. En ik stond er al wel goed voor, dus ik maakte me niet zo'n zorgen. Het verlossende telefoontje was vooral een opluchting voor mijn moeder. Ik wist al vrijwel zeker dat ik was geslaagd."

Je hoogste cijfer?
"Een 8,5 voor Engels. Wiskunde heb ik heel slecht gedaan: een 4,8. Ik heb nog geprobeerd om dat cijfer te verbeteren in de herkansing. Maar volgens mij is dat niet gelukt. Dat hoor ik deze week."

Wat ga je nu doen?
"Naar de universiteit. Ik overweeg Future Planet Studies. Als ik aangenomen wordt in Amsterdam, blijf ik voorlopig in Weesp wonen. Op kamers komt later wel, over twee jaar of zo."

Hoe kijk je terug op de schooltijd?
"De havo ging me makkelijk af, dus heb ik vooral veel plezier gehad. Ook de laatste twee jaar waren prima te doen, maar ik ben er na zeven jaar Vechtstede College wel een beetje klaar mee."

Wat ga je deze zomer doen?
"Feest vieren. Met vrienden op vakantie. En extra werken. Ik werk bij 't Weesperplein in Weesp en bij Graaf Floris V in Muiden."

Ga je je schoolvrienden missen?
"Echte vrienden blijven vrienden, die zie ik ook buiten school. Dat zal niet veranderen, denk ik."

Aan welke leraar heb je veel gehad?
"Ferry Nessen. Hij was afdelingsleider van de havo. Maar toen ik vwo ging doen, is hij betrokken gebleven en is hij me blijven begeleiden."