De kinderen van Kids-Art zijn klaar voor de expositie.
De kinderen van Kids-Art zijn klaar voor de expositie. Foto: Salon des Beaux Arts

Rolyne Plein: 'Ik vind dat ieder kind de kans moet krijgen om zijn of haar talent te ontwikkelen'

WEESP - Tien jonge kunstenaars uit Weesp laten vanaf eind deze week hun werk zien in Salon des Beaux-Arts aan de Nieuwstraat. De tien deelnemende kinderen hebben de afgelopen maanden meegedaan aan een speciaal kunstproject in de salon, onder leiding van Rolyne Plein.

door Marith Edig

Plein is initiatiefnemer van het kunstproject Kids-Art. Wekelijks stelt zij haar atelier in de artgallery open voor kinderen die willen tekenen en schilderen. Een van de middagen is gebruikt om werken voor de aanstaande expositie te maken. "Ik heb daarvoor een vaste dag geprikt, zodat iedereen die wilde meedoen ook kon meedoen. Normaal kijk ik altijd wel wie er komt. Als het mooi weer is en de kinderen willen liever zwemmen, dan moeten ze dat vooral doen. Ze hoeven echt niet elke week te komen."

Rolyne Plein van Salon des Beaux-Arts geeft al langer schilderlessen aan volwassenen, maar wilde daarnaast graag ook iets doen met kinderen die zich wat meer bezig willen houden met kunst. Via scholen, flyers en de sociale media wist ze haar project bekendheid te geven en kon ze al snel beginnen met een leuke groep. De jongste deelnemer is 6 jaar, de oudste is 14.
Pleins Kids-Art-lessen zijn bedoeld voor alle kinderen - ook voor kinderen waarvan de ouders het misschien niet kunnen betalen. "Alle kinderen zijn welkom. Aan de ouders die het kunnen missen, vraag ik een financiƫle bijdrage. Is er binnen het gezin geen geld, dan hoef ik er ook niks voor te hebben. Ik vind dat ieder kind de kans moet krijgen om zijn of haar talent te ontwikkelen", vertelt de Weespse.

De kinderen hebben met het project de mogelijkheid gekregen om hun gevoelens en belevenissen met acrylverf vast te leggen op doek. Plein werkt niet met vaste opdrachten: "Niks moet bij mij. De kinderen mogen zelf bepalen wat ze gaan schilderen en wat voor techniek ze daarvoor willen gebruiken. Ik begeleid ze wel, maar vertel ze niet wat ze moeten doen." De kinderen krijgen alle vrijheid om hun fantasie de vrije loop te laten en mogen zelf het thema van hun werk bepalen. Wel controleert Plein of er op de juiste manier met teken- en schildermaterialen wordt omgegaan en geeft ze de kinderen tips en advies hierover.

Wie de expositie van Kids-Art wil komen bekijken, is tussen zaterdag 5 juli en zondag 20 juli welkom in Salon des Beaux-Arts aan de Nieuwstraat 60. De galerie is doordeweeks geopend op woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De lessen van Kids-Art zijn elke woensdagmiddag en duren twee uur. Een kind aanmelden kan door een keertje binnen te lopen of door te mailen naar info@salondesbeaux-arts.com. Tot aan september geldt er een soort zomerstop. Salon des Beaux-Arts is de artgallery van Rolyne Plein, Pieter van Delft, Richard Glaser en Martin Degen. De salon bestaat vier jaar.