De trampoline was het meest in trek.
De trampoline was het meest in trek. Foto: Christian Pfeiffer

'Voor een eerste keer was het een prima kermis'

WEESP - Best tevreden. Zo blikt VVV Weesp terug op de stadskermis in juni. "Zeker voor een eerste keer", meent voorzitter André Wierper. Hij zegt nu een basis te hebben waarmee het volgend jaar nog beter en leuker kan.

door Marieke van Veen

Wierper zegt alleen maar positieve reacties te hebben gehad. Het WeesperNieuws ving echter wel degelijk andere signalen op. Een greep: de kermis was te klein, de attracties waren alleen voor kleintjes, de muziek stond te hard, de winkels waren slecht bereikbaar en de spaarzegels werden bij sommige winkeliers alleen op nadrukkelijk verzoek van de klant verstrekt.

De VVV-voorzitter heeft overal een weerwoord op. "Je moet het zo zien: de kermis was kleinschalig en bedoeld voor kinderen. Zo hebben we dat ook steeds gecommuniceerd. In de Weesper binnenstad een megakermis zoals in Tilburg verwachten, is niet reëel. Aan de andere kant hoop je dat ondernemers profiteren van de reuring in het centrum. Bij de één is dat wel gelukt, bij de ander niet. We houden momenteel een enquête onder de ondernemers. De uitslag daarvan is nog niet binnen."

Het WeesperNieuws heeft begin deze week een Stadspeiling de deur uit gedaan. Een deel van de vragen gaat ook over de kermis. De uitslag hiervan wordt deze maand gepubliceerd. Wierper is benieuwd. De mening van het publiek is voor hem belangrijk voor een volgende editie. "Bij een evenement als dit zijn veel partijen betrokken die allemaal een eigen belang hebben. De gemeente, brandweer en politie willen een veilig evenement, de bezoekers willen een leuk evenement, de ondernemers hopen op meer klandizie en de VVV wil leuke initiatieven neerzetten. We willen van alle partijen horen hoe ze het gevonden hebben, zodat we een volgende stadskermis verder kunnen uitbouwen."

Zoals gezegd is de VVV zelf best tevreden over de kermis. "Het is voor het eerst in 35 jaar dat we weer een kermis in de binnenstad hadden. Voor het nieuwe VVV-bestuur was dit de eerste kermis. Doordeweeks was het wat rustig, maar op zaterdag en zondag was het heel gezellig. Wat we wel jammer vonden was dat de grote attractie op het Grote Plein op het laatste moment werd afgezegd. Dat was voor de grotere kinderen heel leuk geweest. Ik denk wel dat we een volgende keer minimaal één grotere attractie moeten hebben. Verder wacht ik de uitslagen van de enquête, de Stadspeiling en de evaluaties af."

Niet opgepakt
Kermisexploitant Frank Vale noemt de kermis in Weesp 'toch wel leuk'. Dat het enthousiasme er niet vanaf spat, komt omdat hij het jammer vindt dat de ondernemers het naar zijn mening niet hebben opgepakt. "Ik zou een extra koopzondag hebben gehouden of een braderietje hebben opgezet." Als hij hoort van de Weesper Lappendag die een week later plaatsvond, vindt Vale dat een gemiste kans: "Dat hadden ze met de kermis moeten combineren." Toch ziet Vale een volgende editie best zitten: "Ik vind dat een kermis in het centrum thuishoort en het is leuk dat we dat aan Weesp hebben kunnen teruggeven. Sommige dingen kunnen beter, het gebrek aan een grotere attractie voor de wat grotere kinderen was echt een gemis."

'In Weesp dezelfde kermis verwachten als in Tilburg is niet reëel'

Vale schat in dat er meer dan duizend muntjes ingeleverd zijn bij de kermisattracties. Wierper heeft de cijfers niet paraat, maar noemt de winkelactie een groot succes. Bij 19 deelnemende winkels kon er gespaard worden. Elk tientje aan boodschappen leverde een zegeltje op. Vijf zegels waren goed voor een kermismuntje met een waarde van € 1-. Een rekenvoorbeeld: een paar minuten springen op de trampoline kostte 5 euro. Wie dit met die kermismuntjes wilde betalen, moest dus 125 euro hebben uitgegeven. Daar kwam bij dat in sommige winkels de zegels pas werden gegeven als de klant er expliciet om vroeg. Dat voelt als bedelen en dat kan toch niet de bedoeling zijn van een actie die juist klanten naar de deelnemende winkels moet lokken. Wierper wil graag een kanttekening plaatsen: "Ik vind het al heel wat dat er zoveel winkels meededen. Het is een nieuwe actie waarvan je nog maar moet zien hoe het uitpakt. Daarbij hadden veel winkels in die tijd al WK-acties en WK-aanbiedingen. Dit kwam er extra bij. Als je het zo bekijkt, is het toch geweldig dat zoveel winkels dit initiatief hebben gesteund?"

Er zijn ook ondernemers die een stuk minder positief zijn. De winkels van Maarten van Donk (Slagerij van Donk) en Hans van den Doel (De Wijnoutlet) zijn gevestigd in de Nieuwstraat. Doordat hun zaken tijdens de kermis niet per auto bereikbaar waren, zijn ze naar eigen zeggen flink wat omzet misgelopen. Van den Doel heeft daarnaast ook last gehad van zwerfvuil en stank van het aggregaat. Dat wordt duidelijk uit brieven aan de gemeente die hij heeft doorgestuurd naar het WeesperNieuws. Ook had volgens Van den Doel het Grote Plein helemaal niet afgesloten hoeven te worden omdat de geplande grote attractie op deze locatie niet doorging. De ondernemer heeft de gemeente een factuur gestuurd ter compensatie van zijn inkomstenderving van die week. Van Donk laat het er voor nu even bij. Hij hoopt dat het de volgende keer beter wordt aangepakt. "De ondernemers moeten vooraf meer bij het uitwerken van dit soort plannen worden betrokken. Een kermis in de binnenstad zou heel leuk kunnen zijn, maar dit was het allemaal weer net niet."