Impressie plan van Niek Roozen: meer bomen (vooral op de Nieuwe Achtkant) en een flinke aanpassing aan de betonnen muur daar.
Impressie plan van Niek Roozen: meer bomen (vooral op de Nieuwe Achtkant) en een flinke aanpassing aan de betonnen muur daar. Impressie: Niek Roozen

Krijgt dit plan nog een kans?

WEESP - De opknapbeurt van de schansen is van de baan. Of toch niet? Daags na het sneuvelen van het ene plan wordt er al weer gebroed op een nieuw idee.

door Christian Pfeiffer

Na amper een uur discussiƫren veegde de gemeenteraad donderdag de plannen om de schansen op te knappen de prullenbak in. Samen met 60.000 euro en 200 ambtelijke uren die erin waren gaan zitten. Niet geheel onverwachts: de nieuwe coalitie van WSP, GroenLinks en PvdA was meteen al duidelijk over hun ambities om de reconstructie van de schansen te stoppen. Dit tot verbijstering van oppositiepartijen D66, CDA en VVD. Naast de kosten die al gemaakt waren, verloor Weesp hiermee ook de mogelijkheden om de plannen te laten subsidiƫren door de provincie Noord-Holland. Die wilde drie kwart van alle kosten (ruim een miljoen euro) betalen.

Het plan van de bekende landschapsarchitect en Weesper Niek Roozen om een tussenweg te zoeken tussen reconstrueren en groen laten van de schansen sneuvelde ook. WSP, GroenLinks en PvdA zagen er geen brood in: in het recent opgestelde bestuursakkoord staat immers dat het schansenplan moet verdwijnen. En bovendien: de provincie Noord-Holland zou nooit meer meewerken aan weer een aanpassing van de plannen, zo vertelde wethouder Herman Tuning aan de gemeenteraad.

Maar amper een week na het afschieten van het plan en nu de stofwolken enigzins zijn opgetrokken, blijkt er achter de schermen toch weer te worden gekeken naar een nieuw schansenplan. WSP, GroenLinks en PvdA werken aan een milde variant en zouden hier graag Niek Roozen weer bij betrekken. De provincie Noord-Holland blijkt toch niet zo halsstarrig als eerst is voorgesteld: vanuit Haarlem is er wel degelijk interesse in een nieuw plan, want de schansen staan als onderdeel van de Stelling van Amsterdam op de werelderfgoedlijst van Unesco en het opknappen daarvan heeft voor Noord-Holland prioriteit.

Lees verder op pagina 17: De reconstructie wankelde al