Het 'betonnen monster' op de Nieuwe Achtkant. Volgens velen een vergissing.
Het 'betonnen monster' op de Nieuwe Achtkant. Volgens velen een vergissing. Foto: Christian Pfeiffer

De reconstructie wankelde al

WEESP - Als de Nieuwe Achtkant niet zo rigoureus was opgeknapt, dan was een reconstructie van de andere schansen ook een stuk makkelijker geweest. Coalitiepartijen WSP, GroenLinks en PvdA trekken de stekker eruit. Een terugblik.

In 2010 begint de reconstructie van schans De Nieuwe Achtkant. Het is een langgekoesterde wens om het vestingverleden van Weesp te benadrukken. Bij de opening van de Nieuwe Achtkant in 2011 vertelt gedeputeerde Joke Geldhof dat de provincie Noord-Holland geld beschikbaar stelt als de andere twee schansen ook opgeknapt worden. Eind 2011 besluit de gemeenteraad een reconstructieplan voor de andere schansen te maken.

In 2012 worden rigoureuze plannen gepresenteerd. Buurtbewoners boos, watersportverenigingen boos en natuurliefhebbers boos: dit was doorgeschoten. De Nieuwe Achtkant als voorbeeld, dat gaat te ver.

Daarna volgen maanden van aanpassingen, gesprekken en allerlei varianten van het plan. Eind 2013 brengt het CDA het plan aan het wankelen door scherpere grenzen te stellen aan de onderhoudskosten. Toenmalig wethouder Frida Dasselaar heeft de coalitiepartijen niet meer onder controle. Het aangeschoten plan kan niet meer door de gemeenteraad worden behandeld en wordt onderwerp van de verkiezingsstrijd.

De WSP is tijdens de verkiezingen voor het opknappen van de schansen, PvdA en GroenLinks zijn fel tegen. Bij de vorming van de coalitie geeft de WSP dit punt op in ruil voor coalitiesteun van PvdA en GroenLinks. Bij de behandeling van het schansenplan van de raad, afgelopen donderdag, houdt WSP-fractievoorzitter Ad van Gemert tijdens het raadsdebat zijn mond. De WSP-fractie serveert samen met PvdA, GroenLinks en Artikel 50 het schansenplan af.

Oppositiepartijen VVD, D66 en CDA zijn verbijsterd. "Het einde van Weesp als vestingstad. Weesp is nu het lelijke eendje van de Stelling van Amsterdam", zo schrijft Alexander Bruch van de VVD.