De rode kat van Danitsja Kallendorf met het gevonden kogeltje.
De rode kat van Danitsja Kallendorf met het gevonden kogeltje. Foto: Danitsja Kallendorf

Katten in Meeuwenveld beschoten met luchtbuks

oor Christian Pfeiffer

WEESP - Zeker drie katten zijn de afgelopen weken beschoten in Meeuwenveld en omgeving. Danitsja Kallendorf trekt aan de bel. "Als je een probleem hebt met mijn kat, meldt dat dan gewoon."

Het was even schrikken voor Kallendorf. Vorige week haalde ze haar rode kater naar binnen en gaf hem voor het slapen gaan nog een laatste aai. "Ik voelde iets in zijn vacht. Eerst dacht dat ik het misschien een teek was. Maar toen we nader gingen kijken vonden we een loden kogeltje, afgeschoten vanuit een luchtbuks. We schrokken ons rot. Gelukkig mankeerde de kat niet al teveel", zo vertelde Kallendorf vrijdag op Radio Weesp. De kat is gehandicapt en komt niet ver. Hij maakt elke avond hetzelfde rondje. Het moet dus in de buurt zijn gebeurd.

Facebook
Kallendorf laat er geen gras over groeien. Ze zet een oproep op haar Facebook en brengt flyers rond in de buurt. Op Facebook wordt het bericht massaal gedeeld en stromen de reacties al snel binnen.

"In eerste instantie hoop je natuurlijk dat het per ongeluk is gebeurd. Iemand die misschien met een buks aan het spelen is en per ongeluk een langslopende kat raakt", zo legt ze uit. Maar daags naar haar oproep meldden zich al twee buren met het verhaal dat hun kat ook beschoten is. Dat kan geen toeval meer zijn. "Bij hen was het de week daarvoor al raak. Een kat werd in het gezicht geraakt. Er zat een kogeltje in de wang."

Meeuwenveld
Meeuwenveld is een rustige straat aan de rand van Aetsveld. Een beetje afgezonderd van de wijk. Er wonen veel gezinnen met katten en honden. Woont daar ook iemand die het voorzien heeft op de buurtkatten? "Het is dus al een tijdje aan de gang. Ik hoop met mijn verhaal de onoplettende baasjes alert te maken op het feit dat dit gebeurt. Misschien zijn er wel meer katten die met een kogeltje in de vacht rondlopen", zo zegt Kallendorf. De Aetsveldse zou heel graag in gesprek raken met de veroorzaker van het kattenleed. "Dat hoeft niet meteen met de politie erbij, want ik ben heel benieuwd naar de beweegredenen. Misschien is het iemand die boos is of gefrustreerd. Misschien zijn het kinderen die een grapje uithalen. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit expres is. Als je een probleem hebt met mijn kat, meld je dan gewoon. Dan gaan we samen kijken of we er iets aan kunnen doen. Ik hoop met deze aandacht dat de dader schrikt en doordrongen raakt van het feit van de risico's. Voor hetzelfde geld overlijdt een kat aan zo'n schot en wordt er heel veel verdriet aangericht."

'Als je een probleem hebt met m'n kat, meldt dat dan gewoon.'

Aangifte
Kallendorf hoopt uiteraard dat dit stopt. Ze heeft inmiddels contact met de politie. De wijkagent is op de hoogte en er wordt aangifte gedaan. Sinds vorige week zijn er geen nieuwe gevallen meer gemeld van katten die zijn beschoten in de bewuste wijk. "Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen. Behalve dat de buren de waarschuwing waarderen en nu ook hun katten controleren op verwondingen. En natuurlijk letten ze ook goed op of ze wat zien of horen."