Jeroen (links) en Peter Moen:
Jeroen (links) en Peter Moen: "Nog even en dan gaan we echt beginnen met onze biologische winkel. Foto: Ruth van Kessel

'Biologische winkel is toch anders dan biologische markt'

WEESP – Nog een week en dan openen Peter en Jeroen Moen hun biologische winkel aan de Nieuwstad. 'Moen, mooi eten, biologische winkel' gaat de onderneming heten en als het aan de broers ligt komen straks uit de hele regio liefhebbers van biologische producten naar Weesp.

door Ruth van Kessel

Het is keihard werken, deze laatste week voor de opening op 16 juli. Ineens gaat de tijd snel. Stellingen worden geleverd en in elkaar geschroefd, de toonbanken wachten op hun aansluiting, de koeling staat in de startblokken en in niets is meer te zien dat op deze locatie al meer dan 200 jaar apotheek Ballintijn gevestigd was. "En in de andere helft van het pand waren slagerij Miltenburg en daarna Mario Jansen gevestigd", rakelt Peter Moen het verleden nog maar eens op. Maar dat is voorbij. Voor de broers is de biologische winkel het antwoord op een lang sluimerende wens in hun leven: daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een duurzame wereld.

Een duurzame wereld door biologische producten?
Peter: "Dat is een iets te simpele benadering. Maar het klopt dat Jeroen en ik allebei een passie hebben voor biologische producten. Ik al mijn hele leven, omdat ik als bioloog vanzelfsprekend veel belangstelling heb voor natuur en milieu en om die reden altijd al voornamelijk biologische producten at en nog steeds eet. Voor Jeroen begon zijn passie voor biologisch koken pas echt goed toen hij na dertig jaar in diverse functies in de zorg een opleiding tot kok in Parijs volgde. Voor hem is vooral de betere smaak en kwaliteit van biologische producten doorslaggevend, naast het feit dat het een gezonde keuze is."
Jeroen: "Waar Peter en ik vooral voor staan is dat we tegen verspilling van voedsel zijn. Dat wordt ook met de winkel een logistieke uitdaging: we willen niet dat eten wordt weggegooid. Er zijn veel manieren om dat te voorkomen. Een ander belangrijk aspect van onze biologische winkel is dat de producten voortkomen uit eerlijke handel met lokale ondernemers, die duurzaam boeren en tuinieren."

Waar komen de producten vandaan?
Peter: "Onze groente, fruit, kaas en vleeswaren zullen we zoveel mogelijk lokaal en uit de buurt halen. Met De Groene Griffioen uit Weesp, Het Groene Kader uit Nigtevecht en Land en Boschzigt in 's Graveland hebben we afspraken. Maar omdat dit relatief kleine aanbieders zijn, werken we verder met twee groothandels in biologische producten uit de buurt van Zutphen, die op hun beurt ook alleen maar met biologische boeren en tuinders werken. Op deze manier blijven we verzekerd van een continue toevoer van onze producten." Jeroen: "Onze biologische droogwaren komen ook van deze groothandels. Verder willen we – als alles op de rails staat – starten met dagverse maaltijden en kleine hapjes. Die ga ik als kok dan maken in onze verskeuken. Ik kan niet wachten om daarmee te beginnen."

Is Weesp groot genoeg voor een derde biologische aanbieder?
Peter: "Met de mensen van de biologische markt en natuurdrogist Van Rheenen hebben we goed contact. Winkelen op de markt is anders dan boodschappen doen in een winkel. En wij hebben geen gezondheidsfunctie zoals de natuurdrogist wel heeft, met bijbehorende deskundigheid. Wij hebben weer andere kennis. We zijn ervan overtuigd dat de biologische ondernemers elkaar aanvullen. Ook de inwoners van Weesp reageren enthousiast en lopen regelmatig binnen om te vragen wanneer we open gaan. Hoe mooi zou het zijn als straks de hele regio weet: voor biologische producten moet je in Weesp zijn."

'We zijn voor duurzaam en eerlijk en tegen verspilling van voedsel'