Publiek kan voor een klein bedrag naar unieke voorstellingen.
Publiek kan voor een klein bedrag naar unieke voorstellingen. Foto: Christian Pfeiffer

Try-outpodium trekt grote namen

door Marieke van Veen

WEESP - Theaterpand Weesp wordt momenteel ingrijpend verbouwd. Eind volgende maand al moet het pand klaar zijn voor een nieuw seizoen, waarin aanstormend talent en gevestigde namen als Hans Klok, Frederique Spigt en Youp van 't Hek elkaar opzoeken en versterken. En Weespers kunnen daar straks vanaf de nieuwe tribune getuige van zijn.

Danielle Meyer en Sara Kroos van Jeugdtheaterschool Zone 1380 en Theaterpand Weesp zochten al langer naar manieren om uit te breiden. De theateropleiding loopt goed - zo goed dat het aantal klassen in een paar jaar tijd is verdubbeld van drie naar zes.

Een luxeprobleem dus, leggen de dames uit. Daarnaast was er ook de wens om een aantal zaken te verbeteren. Kroos: "We groeiden uit ons jasje, maar hadden tevens de behoefte aan een echt podium en beter zicht daarop voor het publiek. Verhuizen naar een ander pand wilden we liever niet en uitbreiding van het bestaande pand had erg veel voeten in de aarde. Omdat er toch op korte termijn iets moest gebeuren, hebben we professionals naar onze ruimte laten kijken. Aan de hand van hun tips ontstond er een plan. We hebben dingen gesloopt, draaien de zaal om, er komt een echt podium én een tribune met 65 plaatsen. Door de bestaande ruimte beter te benutten, kunnen we weer even vooruit." Naast de lessen en presentaties van de leerlingen, krijgt het theater er een belangrijke functie bij: "We worden een try-outpodium voor zowel gevestigde namen als jong talent. Beiden moeten vlieguren maken en door dat samen te brengen, ontstaat er een symbiose die ook spannend is voor het publiek." Zie ook P5.