'Kermis mag op herhaling'

WEESP - Bijna de helft van de Weespers vindt dat er vaker een kermis op de Nieuwstraat gehouden moet worden. Zo blijkt uit de nieuwste Stadspeiling van het WeesperNieuws.

door Christian Pfeiffer

Via de Stadspeiling vroeg het WeesperNieuws de mening van de Weespers over de onlangs gehouden kermis op de Nieuwstraat. Het was voor het eerst in tientallen jaren dat er weer een kermis in het centrum van Weesp plaats vond. Het is niet voor niks dat de mening van de Weespers werd gevraagd. Er waren niet alleen maar positieve verhalen over de kermis. Ondernemers op de Nieuwstraat klaagden bijvoorbeeld over het afsluiten van de straat en over een tegenvallende opkomst.

De kermis in het centrum werd van 18 tot en met 22 juni gehouden en was een initatief van de VVV/VVW. De attracties waren vooral op jongere kinderen gericht. De kermis was overigens niet compleet. Kort voor de aanvang bleek dat de hoofdattractie op het Groote Plein niet kon komen.

Uitslag
In de uitslag van de Stadspeiling zegt ongeveer de helft van de Weespers (circa 45 procent) in juni op de kermis te zijn geweest. Een klein deel daarvan, circa 5 procent, zelfs meerdere malen. Iets meer dan de helft van de Weespers, circa 55 procent, is niet op de kermis geweest.

Positief
De bezoekers van de kermis waren overwegend positief over het evenement. Circa 38 procent was heel erg tevreden tot tamelijk tevreden over de attracties op de Nieuwstraat. Een klein deel, circa 16 procent, was juist ontevreden tot heel erg ontevreden over het gebodene. De rest van de bezoekers staat er neutraal in: zijn waren niet tevreden, maar ook niet ontevreden.

Nieuwstraat
Bijna de helft van de Weespers, circa 45 procent, vindt dan ook dat de kermis moet terugkeren. Zij vinden dat het evenement vaker op de Nieuwstraat gehouden moet worden. Een kleiner deel, ongeveer 20 procent, vindt juist niet dat de kermis daar vaker gehouden moet worden. De rest heeft er geen mening over of weet het niet.

Minder in centrum
Circa twintig procent van de Weespers zegt in die week minder vaak in het centrum te zijn geweest door de kermis. Dat er ondernemers zijn met omzetverlies, lijkt dus te kloppen. Ongeveer 60 procent van de Weespers zegt dat zij niet vaker of minder vaak naar de binnenstad zijn gegaan. Aan de andere kant zegt bijna 10 procent juist vaker in het centrum te zijn geweest door de kermis.

Volgend jaar
Dat er volgend jaar weer een kermis wordt gehouden, lijkt al bijna zeker. De VVV/VVW liet in het WeesperNieuws al doorschemeren bezig te zijn met de voorbereidingen voor volgend jaar. Daarbij wordt ook gekeken naar alle dingen die deze eerste editie zijn fout gegaan.

Volgens de VVV/VVW is er nu een basis gelegd waardoor het volgend jaar nog beter en leuker kan.

Stadspeiling
De Stadspeiling is gehouden in opdracht van het WeesperNieuws en heeft als doel een beeld te geven van de richting waarin Weespers denken over hun stad en de ontwikkelingen die zich daarin voordoen. De redactie bepaalt de onderwerpkeuze, de vragenlijst wordt opgesteld door een onafhankelijke marktonderzoeker.
Meedoen kan via Stadspeiling.nl.