De vrouw rijdt door, de man blijft staan op de kruising van de Nieuwstad met de Breedstraat.
De vrouw rijdt door, de man blijft staan op de kruising van de Nieuwstad met de Breedstraat. Foto: Christian Pfeiffer

Wat is er toch mis met die kruising op de Nieuwstad?

WEESP - Weespers vinden de nieuwe kruising van de Nieuwstad met de Breedstraat levensgevaarlijk. Maar waarom? Er zijn toch wel meer kruisingen in de binnenstad waar rechts voorrang heeft?

door Christian Pfeiffer

Vrijdagmiddag rond de klok van twee. Een ouder stel op de fiets probeert de kruising over te steken. Auto's komen aanrijden. Vertwijfeling: de man blijft staan terwijl de vrouw moedig doortrapt. Halverwege stapt ze toch maar af om de auto van rechts voorrang te geven. De auto stopt ook. Wie mag nu eerst? Uiteindelijk rijdt de automobilist door.

Het is een bekend beeld op de vernieuwde kruising. Er zijn nog geen ongelukken gebeurd, maar het verkeer oogt van tijd tot tijd behoorlijk chaotisch. Nu de Breedstraat geen voorrang meer heeft op verkeer van rechts (Nieuwstad) en de zebrapaden zijn verdwenen, gaat het er ineens heel anders aan toe.

Toen het WeesperNieuws vorige week op de website een oproep van bezorgde buurtbewoners plaatste om de zebrapaden terug te brengen, reageerden daar veel Weespers op. Bijna allemaal waren ze het er over eens dat de kruising voor de opknapbeurt duidelijker was dan nu. "Super gevaarlijk nu", zo schreef Heleanne Rusthoven. "Eén grote aanfluiting", zo stelde Marja Lodewijks-Philipse. Jeffrey Abcouwer voegde daar nog even sarcastisch aan toe: "Ja, de stad word een stuk veiliger zo."
Maar wat is er dan precies mis? Het WeesperNieuws nam een kijkje en sprak met Weespers die veelvuldig van de kruising gebruik maken. Er zijn drie problemen. De eerste is het duidelijkst: wie aan komt rijden via de Breedstraat richting het stadhuis moet voorrang verlenen aan verkeer dat van rechts van de Nieuwstad komt. Het tweede knelpunt is dat de drie zebrapaden die er lagen niet meer zijn teruggebracht. Dat is tegenwoordig overigens normaal als een straat tot 30 km-zone wordt ingericht.

Het derde probleem is juist die snelheid: wie over de Breedstraat komt aanrijden, mag daar 50 kilometer per uur en rijdt over een voorrangsweg. Pas bij de HEMA moet het gaspedaal worden losgelaten, er staat aan de rechterkant een klein bord dat je een 30 km-zone inrijdt. Waar overal in Weesp de laatste jaren stapels drempels zijn neergelegd, ontbreekt die juist op de plek waar je hem verwacht: voor de deur van de HEMA. Het gevolg? Al het doorgaande verkeer naar het centrum en Muiden komt met een flinke snelheid aangereden.

Overal zijn drempels neergelegd, behalve waar je hem verwacht

Dit geeft overstekende voetgangers en fietsers een onveilig gevoel. De drie knelpunten versterken elkaar: omdat er geen zebrapad meer is, kunnen fietsers ook niet meer oversteken als een passerende auto stopt om een voetganger over te laten steken.

Boze buurtbewoners hopen dat de gemeente ingrijpt: zij vrezen dat het binnenkort fout gaat en hebben te doen met ouderen die niet meer over durven te steken. Het zou overigens niet voor het eerst zijn dat zebrapaden terugkomen nadat ze eerst zijn weggehaald bij een herinrichting. Op de Herengracht gebeurde het ook na de opknapbeurt van 2009.

De gemeente laat weten dat ze de situatie nog aan het bekijken is. Er is nog geen beslissing over genomen.