Licht in alle betekenissen van het woord.
Licht in alle betekenissen van het woord. Foto: Eric Hage

Eric Hage speelt een maand lang met licht in de synagoge

WEESP - De fotografie is een blijvertje, maar andere kunstvormen komen en gaan bij Eric Hage. Zodra ze iets onder de knie heeft, verslapt de interesse doorgaans en gaat ze op zoek naar iets nieuws. Maar met haar nieuwste 'ontdekking' is ze nog niet klaar. Wie wil weten wat Hage met LEDjes en batterijtjes doet (en van plan is) is welkom in de synagoge.

door Marieke van Veen

Hage doet mee aan de Zomerexpo's in Den Haag. De thema's die deze organisatie uitkiest, sturen de Weespse op ontdekkingsreis. "Ik ben onderzoekend van aard. Hoe zit iets in elkaar, hoe werkt het? Toen de Zomerexpo dit jaar draaide om 'Licht' ben ik met lampjes en batterijtjes aan de slag gegaan."

Een electronicacursus was niet nodig: "Ik heb wat informatie opgezocht en ben gewoon aan de slag gegaan. Soms kwam ik ergens niet uit, en vroeg ik iemand om advies. Maar je leert iets het snelst als je het zelf doet. Nou moet ik er wel bij zeggen dat mijn vader in de electronica heeft gewerkt. Onze tafel lag vroeger altijd vol met kapotte apparaten. Maar ja, als meisje mocht ik wel toekijken maar verder moest ik er vooral vanaf blijven."

In de synagoge zijn Hages eerste licht-installaties te zien, waaronder een sterrenhemel met wel 300 lampjes. Ook licht, maar dan in gewicht zijn de insectenvleugels en mini-liefdesbriefjes, die onder een microscoop kunnen worden bekeken. Ook in de foto's die er hangen komt licht in verschillende vormen terug. Tijdens de expositie blijft Hage ter plaatse doorwerken. "Ik ben nog lang niet klaar met lampjes. In musea kom je wel eens van die installaties tegen, waarbij er van alles gebeurt als je erbij in de beurt komt: licht gecombineerd met beweging en muziek. Het lijkt me heel gaaf om zoiets te maken." 'Licht' is van 17 juli tot en met 18 augustus te zien in de synagoge.