Jur van der Slikke (links) en Patrick van Rumt gaan helemaal voor hun Safe-ID tags.
Jur van der Slikke (links) en Patrick van Rumt gaan helemaal voor hun Safe-ID tags. Foto: Ruth van Kessel

Voortaan sporten met een ID-tag?

door Ruth van Kessel

WEESP – Weesper ondernemers Patrick van Rumt en Jur van der Slikke introduceren Safe-ID: lichtgewicht producten met een QR-code met persoonlijke en medische gegevens van de sporter, zodat die bij een ongeval meteen paraat zijn. De Weespers, zelf fanatieke duursporters, zijn ervan overtuigd dat de sportwereld op hun innovatie staat te wachten.

Stel je voor: je bent in je eentje lekker aan het rennen of fietsen en plotseling maak je een flinke val. Je bent niet aanspreekbaar. Voorbijgangers willen helpen, hulpdiensten worden gealarmeerd, maar wie ben je? En met welke medische zaken moet er rekening worden gehouden? Wie kan er gewaarschuwd worden? Je hebt geen portemonnee met een ID bij je, want dat sport immers niet lekker. Ook je mobieltje biedt geen uitkomst, want uit veiligheidsoverwegingen heb je die geblokkeerd. Hulpverleners zijn veel tijd kwijt om belangrijke gegevens te achterhalen. Kostbare tijd, die beter ingezet kan worden voor adequate hulpverlening. Dus introduceren Patrick van Rumt en Jur van der Slikke per 1 juli Safe-ID: lichtgewicht producten met een persoonlijke QR-code, die in geval van nood gescand kunnen worden met een smartphone. Van Rumt: "Met dit concept richten we ons vooralsnog op hardlopers en fietsers. Maar we krijgen zulke enthousiaste reacties, ook uit de hoek van hulpverleningsinstanties, dat wij ervan overtuigd zijn dat Safe-ID straks het verschil gaat maken."

Triatleten
Van Rumt heeft op drie na aan alle Weesper triatlons meegedaan en verschijnt ook deze zomer weer aan de start. Van der Slikke kwam pas in 2005 van de bank, zoals hij dat zelf lachend noemt. Maar hij ging er toen dan ook helemaal voor: in 2006 liep hij met een vriend de Marathon van New York en in april schreef hij met de Marathon van Rotterdam zijn tiende marathon op zijn naam. Inmiddels heeft hij ook het langeafstandfietsen ontdekt en doet hij dit jaar voor de derde keer mee met de WeesperNieuws Triatlon. Van der Slikke: "Alleen de trainingen al zijn heerlijk om te doen. Maar elke keer weer is de vraag: wat neem ik mee? Waar laat ik mijn portemonnee met ID en mijn mobiel? Echt, de Safe-ID-tags zijn een uitkomst. Hup, een runningtag op je schoen of een sticker op de fietshelm en je bent overal vanaf. En voor het thuisfront is het ook een geruststellend idee." Uit eigen ervaring en uit verhalen weten de Weespers dat hun innovatie geen overbodige luxe is. Van Rumt: "Het zijn juist die onbenullige voorvallen die tot letsel kunnen leiden: een ongelukkige afstap van je fiets, het koordje van je tas dat tussen je spaken blijft haken en helaas kennen we ook de verhalen van een ongelukkige val met je hoofd op een stoeprand. Een ongeluk zit echt in een heel klein hoekje en dan is het fijn dat er meteen adequaat gehandeld kan worden door hulpverleners."

De Weespers hebben nog meer toepassingen van Safe-ID voor ogen: "We zijn nu bezig om hulpverleneningsinstanties te informeren over het bestaan van Safe-ID. Omdat het van belang is dat hulpverleners de code snel vinden, adviseren we om de tags altijd op dezelfde plaats aan te brengen. Natuurlijk zal er nog wel een tijdje overheen gaan voordat Safe-ID helemaal ingeburgerd is. We kunnen ons zelfs voorstellen dat zorgverzekeraars het een interessant product vinden en denk eens aan kwetsbare groepen als ouderen en chronisch zieken? Maar eerst focussen we ons op hardlopers en fietsers. Daarna komen wellicht tags voor skiërs en schaatsers aan de beurt." De tags voor hardlopen en fietsen zijn in Weesp bij Bijvoet Sport en Rijwielhandel van der Linden verkrijgbaar of via www.safe-id.nl.