De Rijnkade anno 2014: waar tot voor kort verloederde loodsen stonden, pronkt nu een stijlvolle 'Poort van Weesp'.
De Rijnkade anno 2014: waar tot voor kort verloederde loodsen stonden, pronkt nu een stijlvolle 'Poort van Weesp'. Foto's: Brian Elings

'Zolang wij met z'n allen blijven ondernemen, komt het goed'

WEESP - "Nu is het helemaal af", zegt Weesper ondernemer Cees van Vliet van achter zijn nieuwe bureau aan de Rijnkade. Op het terrein bij de brug De Uitkomst zijn in de afgelopen zeven jaar drie panden geheel gerenoveerd. De metamorfose van dit terrein loopt parallel met de veranderingen in het zakelijk leven van Van Vliet, die zich ook nog in de lokale politiek mengde.

door André Verheul

Het opknappen van wat nu al 'De Poort van Weesp' wordt genoemd, begon met het meest prominente gebouw. Een oude loods van de voormalige gasfabriek werd een modern kantoorgebouw met een klassieke, industriële uitstraling. Het is nu het onderkomen van bouwbedrijf Van Wijnen Weesp, het regiokantoor van Van Wijnen Midden. Daarna is een tweede pand, meer naar achteren gelegen, van boven tot onder opgeknapt. Hier is nu Beheer & Onderhoud van Van Wijnen gevestigd. Het ombouwen van de kleinere loods aan de kanaalzijde naar een robuust kantoor is vorige maand voltooid. De ruimte beneden is betrokken door architectenbureau Stork & Albrecht, de architect van al het fraais op dit terrein. Via een indrukwekkende trap in de open en lichte hal bereik je de kantoren van CTJ van Vliet, de maatschappij waarin Van Vliet zijn ondernemingen beheert. In de duurzame en stijlvolle werkkamers staan prominente tafels, gemaakt van enorme eikenhouten balken die bijeen en overeind worden gehouden door een stalen constructie. Ontwerp Nicole van Vliet, gemaakt door CJ Meubels & Styling en Renzo Metz van buurman HSW.

Sinds 2008 is bouwbedrijf Van Vliet volledig onderdeel van Van Wijnen Midden. Daarnaast heeft Van Vliet uiteenlopende andere ondernemingen, activiteiten, functies en deelnemingen. "Ik ben altijd redelijk divers geweest. Sinds 2008 ben ik steeds meer uit het bouwbedrijf en dus uit Van Wijnen getreden. Op mijn kaartje staat commercieel directeur, maar die term vind ik eigenlijk niet goed. Ik zit niet meer in de directie. Ik ben meer een ambassadeur en probeer mijn netwerk te koppelen aan dat van Van Wijnen op plaatsen met potentie, vooral in Flevoland."

Waarom blijf je uit beeld bij de huidige Weesper bouwontwikkelingen?
"Vanwege de functies die ik heb, onder andere die van bestuurslid van de Weesper Stadspartij. Dat moet zo zuiver mogelijk blijven. Bij het nieuwe winkelcentrum aan de Achtergracht is Skope van Jack van Rens de ontwikkelaar, het Leeuwenveld wordt vanuit Van Wijnen in Harderwijk gedaan en de ontwikkelingen in de verdere Bloemendalerpolder lopen via het hoofdkantoor in Baarn. Dat geeft duidelijkheid en daar voel ik mij prettig bij, hoewel mensen er toch van alles van blijven vinden."

Waarom stapte je dan in de politiek?
"Ik heb mijn nek uitgestoken omdat ik erg begaan ben met Weesp. Ik vind het een fantastische stad. Noem mij een Weesp-o-fiel. Ik geloof enorm in de potentie van de Metropoolregio en Weesp ligt in het centrum daarvan. In Weesp gebeurt het. Als IVW-voorzitter heb ik dat ook altijd geroepen en overeenkomstig in allerlei gremia de belangen van Weesp behartigd en dat doe ik nog steeds. Dat is onder andere uitgemond in mijn rol bij de WSP. Al snel viel het woord 'belangenverstrengeling'. Het is heel goed dat mensen daar scherp op zijn en ze moeten dat ook blijven monitoren. Echter, ongefundeerde kritiek - en die is er ook volop geweest - daar kan ik slecht tegen. Sommige criticasters zouden best eens in de spiegel mogen kijken en tegen zichzelf zeggen: wat heb ik nu zelf voor Weesp betekend?"

'Mijn nek uitgestoken, want ik ben begaan, een Weesp-o-fiel'

Daarmee zeg je dat jij wel iets voor Weesp hebt betekend.
"Ik probeer al vele jaren een positieve bijdrage te leveren, bijvoorbeeld via de IVW, Rapiditas en FC Weesp, iLocator, de Economic Board Gooi en Vechtstreek, maar ook als ondernemer. Door de jaren heen hebben wij veel verwaarloosd onroerend goed mooi opgeknapt. Ook huizen en winkels in de binnenstad. Dat was zonder één cent overheidsgeld en geheel voor eigen rekening en risico. En jazeker, daar hebben we op verdiend. Maar dat heet ondernemen en we hebben de tijd mee gehad. Een ander deed het niet, wij wel. We hadden het ook in andere steden kunnen doen, maar ik vind het geweldig om dat in Weesp te doen, omdat Weesp er dan beter van wordt. Ik werk al dertig jaar in Weesp, veel mensen kennen mij al dertig jaar, iedereen mag zelf beoordelen wat ze ervan vinden."

Geef je met je investeringen een voorbeeld voor andere vastgoedbezitters?
"Een aantal jaar geleden hebben wij de keuze gemaakt om vooral te investeren in het optimaliseren van ons bestaande vastgoed en minder nieuw aan te kopen. Hoewel we altijd blijven kijken naar mooi vastgoed in Weesp. We kijken naar duurzaamheid en continuïteit. In de zin van: zorg dat de gebruiker voor jaren in je pand terecht kan. Het betekent vaak dat je je pand zult moeten aanpassen of zelfs vernieuwen om die huurder te krijgen. Daarnaast moet je onderscheidend zijn. Ik denk dat dat met deze 'historische' uitstraling hier zeer goed gelukt is. Wij krijgen zoveel positieve reacties op deze panden, we hadden ze bij wijze van spreken wel tien keer kunnen verhuren."

Hoe onderscheid jij je?
"Door gedreven te blijven en hard te werken. Ik sta elke dag om kwart over vijf op. Die drive mis ik wel bij eens bij veel mensen. Nederland is altijd een ondernemend land geweest. Zolang wij met z'n allen blijven ondernemen, komt het goed. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die gedreven is, wilskracht toont en bereid is hard te werken er wel komt en succes boekt."

Dat heb jij hier aangetoond?
"Ach, wij hebben een mooie club mensen bij elkaar om dit te kunnen doen. Hier vielen alle puzzelstukjes mooi in elkaar, het is ook een aantrekkelijke locatie. Is dat een grote prestatie? Een metselaar die elke dag duizend stenen staat weg te werken levert misschien wel een grotere prestatie."

Cees van Vliet: 'Iedereen die bereid is hard te werken, komt er wel.'