Vorig jaar werden de ramen bij Oversingel zeker zes keer ingegooid
Vorig jaar werden de ramen bij Oversingel zeker zes keer ingegooid Foto: Christian Pfeiffer

'Ramengooier' bezorgt instanties hoofdbrekens

WEESP - Marcel K. weigert mee te werken aan welk onderzoek dan ook. De 44-jarige Weesper die steeds de ramen van verzorgingshuis Oversingel ingooit, bezorgt de betrokken instanties hoofdbrekens.

door Christian Pfeiffer

De drie rechters kijken gelaten de zaal in. Alleen de advocaat van K. is komen opdagen bij de zitting in Lelystad. Verder niemand. De Weesper weigert al sinds hij in de cel zit elke medewerking. Waarom weet niemand. De advocaat heeft niet eens het recht gekregen om namens zijn cliƫnt te spreken en is dus alleen maar aanwezig omdat het zo hoort. Niet voor het eerst, merkt de rechter fijntjes op.

Marcel K., ook wel bekend als 'de ramengooier', heeft ondertussen een strafblad opgebouwd van tien kantjes. Allemaal met kleine vergrijpen. Het is een bijzondere zaak, zo benadrukt de rechter. De Weesper leidde tot enkele jaren geleden een relatief gewoon leven. Hij had een baan en kwam niet stelselmatig met de politie in aanraking. Ergens ging het mis. Het moet de brand in zijn huis aan het Lunettenpad zijn geweest in de zomer van 2012 en een auto-ongeluk dat korte tijd later volgde. Een serie van vernielingen in Weesp begon. Van ruitenwissers van auto's tot het ingooien van ramen. Sommige aan hem toegeschreven, andere onbewijsbaar.

Het komt rond een climax rond Oversingel in 2013. In januari wordt een raam ingegooid en het zal het begin blijken van een reeks aan ramen die sneuvelen bij het verzorgingshuis aan de Hugo de Grootlaan. Al snel blijkt dat alleen K. hiervoor verantwoordelijk gehouden kan worden. In oktober vorig jaar is de situatie al zo uit de hand gelopen dat wordt besloten de Weesper een gebiedsverbod op te leggen. De man zelf zit dan nog vast en komt in april van dit jaar weer vrij na al zijn straffen te hebben uitgezeten. De politie waarschuwt die dag meteen ook de medewerkers van Oversingel om zich schrap te zetten. Niet onterecht. K. neemt de trein naar Weesp en gooit een raam in. Hij wordt door agenten gevonden op een bankje in het park. Hij geeft direct toe een raam te hebben ingegooid: zo heeft hij weer een dak boven zijn hoofd.

Wat Marcel K. beweegt weet eigenlijk niemand. Hij weigert elke vorm van onderzoek door een psycholoog en psychiater. Hij heeft slechts een keer een verklaring gegeven. Daarin komen alcohol, drugs en geldproblemen aan het licht. Hij zegt ook last te hebben van geheugenverlies als gevolg van het auto-ongeluk in 2012.

Hij leidde een normaal leven, maar ergens ging het mis

De officier van justitie benadrukt dat als ze wisten wat er aan de hand was, ze de Weesper zouden kunnen helpen. Nu is dat niet het geval. Het Openbaar Ministerie ziet daarom nog maar een uitweg: een ISD-maatregel. Een straf voor draaideurcriminelen die stelselmatig met de politie in aanraking komen en voor langere tijd van de straat moeten verdwijnen. Maximaal voor twee jaar. De rechtbank schorst na dit verhaal de zaak enkele minuten en de rechters trekken zich terug voor overleg. De officier van justitie en de advocaat van K. blijven achter en kijken elkaar aan. "Zonde", zegt de officier. "Hij is nog best jong en heeft dus nog alle tijd om zijn leven op orde te brengen." De advocaat mompelt instemmend.
De rechters keren terug en besluiten volgende week uitspraak te doen.